DPH u potravin bude i po nové změně jedna z nejvyšších v EU

11.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) u potravin v Česku bude i přes zmírnění plánovaného růstu její sazby, na němž se ve čtvrtek shodla koalice, jedna z nejvyšších v Evropě, uvedla dnes Potravinářská komora (PK). Stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) také potravináři avizují růst cen potravin po zvýšení daně.

Čtvrteční návrh vládní koalice počítá nejprve se zvýšením základní sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a se sjednocením sazeb na 17,5 procenta od roku 2013. Původní návrh zněl 20 procent. Některé základní potraviny měly mít výjimku a zůstat v desetiprocentní sazbě, nová verze už s výjimkami nepočítá.

Vyšší DPH u potravin než představuje návrh má podle potravinářů v Evropě jen Slovensko a Dánsko. Podle komory zdražení pocítí zejména lidé s nižšími příjmy. "U některých sociálních skupin lze předpokládat zvýšený odklon od nákupu kvalitních potravin k levným, nekvalitním dovozovým potravinám," uvedla mluvčí PK Dana Večeřová. Zároveň podle ní velmi pravděpodobně lidé začnou potraviny více nakupovat v příhraničních oblastech sousedních států.

Odlivu zákazníků za nákupy do zahraničí se obává také prezident SOCR Zdeněk Juračka. Sousední státy totiž mají výrazně nižší DPH u potravin, než kolik to má být v ČR po změně. Například v Německu dosahuje DPH u jídla sedmi procent, v Rakousku deset procent, v Polsku osm, respektive pět procent u základních potravin.

Juračka snížení sjednocené sazby DPH z původních 20 procent na 17,5 procenta označil za pozitivní zprávu. Jedním dechem ale upozornil, že zvýšení DPH se přesto promítne v cenách potravin, na které se nyní vztahuje desetiprocentní DPH. "Zvýšení cen bude kopírovat nárůst DPH. Odhaduji, že maloobchod vstřebá maximálně jedno procento (z růstu sazby DPH)," řekl dnes ČTK Juračka, podle kterého je ziskovost maloobchodníků u potravin už nyní velmi nízká, takže zvýšení DPH nemohou tlumit.

Ministr financí Miroslav Kalousek podle Juračky obchodníkům přislíbil, že se s nimi sejde a společně projednají plánované změny v DPH. "Domníváme se, že se stále nevyužily rezervy ve výběru daní. Chceme, aby se snížila hranice pro plátce DPH a zajistil se lepší výběr této daně," uvedl Juračka, podle kterého by se tak u potravin nemusela výrazně zvyšovat sazba DPH.

Juračka upozornil, že za stávajících podmínek plánované sjednocení sazby DPH zhorší konkurenční postavení například družstevních prodejen na trhu, protože státu odvádějí DPH a budou muset kvůli zvýšení sazby zdražit potraviny. "Malé prodejny, které nemají předepsané DPH, nebudou muset zvyšovat ceny. Bude to pro ně obrovská konkurenční výhoda," uvedl Juračka.

Potravinářům se opakované změny návrhů nelíbí, způsobují prý nejistotu podnikatelů. "Podnikatele tato měnící se rozhodnutí udržují v absolutní nejistotě ohledně budoucího rozvoje jejich podnikání i při rozhodování, zda a do čeho mají investovat," podotkla Večeřová s tím, že nejprve měl stát provést analýzu a teprve na jejím základě stanovit konečný verdikt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK