Čína zatkla kvůli pirátským výrobkům přes 3000 lidí

13.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 13. března (ČTK) - Čínské úřady v rámci nejnovějšího tažení proti pirátským produktům zatkly přes 3000 lidí a zabavily velké množství padělaných léků, lihovin, mobilních telefonů a dalšího zboží. Uvedli to dnes podle agentury AP čínští představitelé. Akce začala loni v říjnu.

Spojené státy i další obchodní partneři tlačí na Peking, aby nelegální kopírování výrobků vymýtil. Čína je hlavním zdrojem pirátského zboží, čínské úřady ale slibují, že nynější protipirátské tažení bude mít trvalé výsledky.

Komunistické vedení dává tomuto tažení velkou důležitost a veřejně ho spojuje se snahou o přeměnu Číny z výrobce levného zboží v tvůrce rentabilních technologií. "Ochrana duševního vlastnictví je nezbytná k vytvoření země zaměřené na inovace," uvedl náměstek ředitele právního odboru čínského ministerstva obchodu Li Čcheng-kang.

Nelegální kopírování hudby, filmů, značkových oděvů a dalšího zboží v Číně podle obchodních organizací připravuje výrobce originálů o miliardy dolarů ročně. Americká obchodní komora v Číně uvádí, že 70 procent jejích členských firem považuje snahu Pekingu o ochranu duševního vlastnictví za neúčinnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK