Libyjské ropné přístavy podle televize obnovují provoz

13.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tripolis 13. března (ČTK) - Libyjské ropné přístavy jsou "zabezpečené" a obnovují provoz. Uvedl to dnes podle státní televize libyjský režim. Současně vyzval zahraniční ropné firmy, aby do přístavů vyslaly lodě a zahájily nakládání ropy. Libyjská státní ropná společnost rovněž vyzvala pracovníky ropných zařízení k návratu do práce.

Ředitel francouzské ropné společnosti Total Christophe de Margerie v pátek uvedl, že produkce libyjské ropy od začátku vzpoury proti režimu vůdce Muammara Kaddáfího klesla o přibližně 80 procent na zhruba 200.000 nebo 300.000 barelů za den. Vzpoura proti libyjskému vůdci začala v polovině února.

Libye podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) normálně těží 1,69 milionu barelů ropy denně, z čehož 1,2 milionu barelů je určeno na vývoz. Až 85 procent libyjské ropy přitom směřuje do Evropy. Nepokoje v Libyi vedly k výraznému nárůstu cen ropy na světových trzích.

Televize dnes rovněž uvedla, že jednotky loajální Kaddáfímu dobyly strategicky významné město Briga na východě Libye, které bylo v rukou povstalců bojujících proti režimu. Vládní síly tak pokračují v úspěšném postupu podél pobřeží k centru odboje Benghází na východě Libye a zatlačují povstalce. Postup vládních vojsk na město Misuráta, které je poslední baštou povstalců v západní části země, zpomalila podle povstalců vzpoura.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK