Poslanec se obrátil na ÚOHS kvůli jednání firem ze skupiny RWE

14.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. března (ČTK) - Místopředseda hospodářského výboru sněmovny Jan Husák (TOP 09) podal podnět k antimonopolnímu úřadu kvůli chování skupiny RWE. Vadí mu postup nadnárodní skupiny týkající se pronájmu nebo odkupu plynárenských zařízení od obcí. Husák to dnes řekl novinářům. Vyjádření RWE ČTK zjišťuje.

Podle Husáka distributor plynu podmiňuje svůj souhlas s vybudováním nových plynových přípojek tím, že novou infrastrukturu obec prodá či pronajme k provozování dceřiné firmě RWE. To se podle Husáka děje za údajně velmi nevýhodných podmínek pro samosprávu.

Husák dnes kritizoval postup RWE v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku. Obec chce postavit plynovod pro desítky rodinných domů. Jihomoravská plynárenská ze skupiny RWE ve svém stanovisku k územnímu řízení místnímu starostovi podle Husáka sdělila, že stavební povolení bude obci vydáno jen pod podmínkou, že nové plynárenské zařízení bude po dokončení prodáno nebo pronajato její vlastní firmě JMP Net.

"Pokud Dolní Bojanovice nedoloží takto uzavřené smlouvy s určenou firmou, nebude vydáno kladné stanovisko nového plynárenského zařízení pro stavební povolení," uvedl Husák. Podle něj případ z Hodonínska není jediný. Tvrdí, že RWE běžně trvá na pronájmu plynovodu za korunu ročně nebo požaduje odprodat nové plynovody i za méně než polovinu investovaných peněz.

ÚOHS se chováním RWE v minulosti několikrát zabýval z důvodů možného zneužití dominantního postavení. Firmě ukládal i mnohamilionové pokuty. Většinou ale šlo o jednání RWE vůči firmám, nikoliv obcím. RWE Transagas ale také platil pokutu za nesprávné stanovení záloh. Kromě pokuty platil i odškodnění jednotlivým zákazníkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK