Senát asi schválí zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky

15.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Senát asi schválí zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky. Od příštího roku by se tak cena krabičky cigaret měla zvýšit až o tři koruny. Zvýšení dnes doporučil schválit senátní hospodářský výbor. Část jeho členů, hlavně za ODS, by ale ještě chtěla upravit uplatňování dosavadní a nové sazby daně v období přelomu roku.

Vládní novela počítá s tím, že od ledna 2012 se sazba daně z cigaret zvýší o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Další zvýšení spotřební daně plánuje vláda na 1. leden 2014 kvůli evropské směrnici, která vyžaduje nejpozději od tohoto roku minimální spotřební daň 90 eur za tisíc cigaret. V ČR se nyní odvádí kolem 80 eur.

Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2012 vynese vyšší spotřební daň dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později 2,3 miliardy korun. Víc peněz má v důsledku zdražení cigaret vynést i daň z přidané hodnoty. V obou letech dohromady to má být dodatečných 0,9 miliardy korun.

Novela má také zrušit dosavadní osvobození emulzní nafty od spotřební daně. Jde o směs nafty, vody a dalších látek a patří mezi ekologická paliva. Dosud byla osvobozena od daní v rámci pilotních projektů její výroby. Její výroba se však natolik rozšířila, že podle ministerstva už nesplňuje povahu pilotního projektu a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK