Jak rychle najít obchodní informace

06.05.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Potřebujete zjistit informace o vašem novém obchodním partnerovi? S pomocí internetu budete za pár chvil mnohem chytřejší. Ještě v nedávné minulosti, by jste takové množství informací získávali těžko.

Na internetu lze nalézt řadu ekonomických a obchodních informací. Rozsáhlé databáze firem lze nalézt především na stránkách centrálních úřadů a ministerstev. Kromě toho můžete využít bezplatné i placené služby, které poskytují informace na jednom místě a pohodlněji. V rámci jejich nabídky můžete nalézt i  archiv informací, které byly o dané firmě zveřejněny v obchodním rejstříku.

Rozhodně nejvyužívanějším zdrojem informací bude portál Ministerstva spravedlnosti www.justice.cz. Nachází se zde totiž volně přístupný výpis z Obchodního rejstříku. I když jsou veškeré informace neoficiální, jedná se rozhodně o základní zdroj informací. Nejčastěji používané vyhledávání naleznete hned na úvodní stránce. U nalezených společností se můžete podívat buď na úplný nebo pouze aktuální výpis. Podle toho jak moc informací chcete získat a jak daleko do minulosti pátráte. Za zmínku rozhodně stojí i detailní vyhledávání. To totiž umožňuje vyhledávání i v již neplatných údajích a dokonce i v již zlikvidovaných společnostech. Můžete tak získat úplné informace o každém jednotlivém působení vašich obchodních partnerů. Rejstřík Ministerstva spravedlnosti umožňuje ještě jednu kontroverzní věc. A to je vyhledávání osob podle rodného čísla. Což při vyhledávání umožní jednoduše odfiltrovat osoby se stejným jménem. Znamená to však zveřejnění citlivého osobního údaje u všech členů statutárních orgánů firem registrovaných v ČR.

Registr živnostenského podnikání můžete zase nalézt na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (http://rzp.mpo.cz/). Zde však již vyhledávání probíhá pouze v aktuálních údajích.

Další informační zdroj nalezneme na stránkách Ministerstva financí (www.mfcr.cz) a je jím Administrativní registr ekonomických subjektů. Zobrazuje informace o společnosti ze všech státem vedených databází, tj. již popisovaných rejstříků - Obchodního a živnostenského, z Registru ekonomických subjektů vedeným Českým statistickým úřadem a Registru plátců DPH vedeným Ministerstvem financí. Z posledně dvou uvedených registrů se můžete dozvědět např. hlášený počet pracovníků a další statistickým úřadem sledované údaje a také DIČ všech plátců DPH. Do databáze Českého statistického úřadu lze přistupovat i přímo přes jeho oficiální stránky (www.czso.cz).

Pokud vás zajímají informace o zahraničním obchodě, naleznete je rovněž na stránkách Ministerstva financí. A to v sekci patřící Celní správě - aplikace, která vám vypíše objem obchodů se zvolenou zemí a ve zvoleném období se jmenuje Cesta. Výběr lze rovněž omezit podle druhu zboží.

Mimo státních údajů, lze využívat informace nabízené komerčními firmami. Jednu takovou databázi, připravenou ve spolupráci se společností HBI naleznete bezplatně  v sekci http://firmy.finance.cz. Obsahuje informace o více jak 40 000 firmách.

Autor článku

Filip Václavík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky