Jak rychle odletět kamkoli chcete

07.05.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Čas dovolených se už nezadržitelně blíží. Ale ne všichni jsou vyznavači zájezdů pořádaných cestovními kancelářemi. Někteří raději cestují na vlastní pěst. Jak se ale co nejrychleji dostat na vysněné místo? No přece letadlem!

Pokud jste tedy rozhodnuti, že letadlo bude ten nejlepší a hlavně nejrychlejší dopravní prostředek, a to nejen k cestě na dovolenou, ale třeba i za pracovními povinnostmi, asi vás bude zajímat jak co nejlevněji a nejrychleji pořídit letenky.

V současné době, kdy internet vládne světem, je řešení velice jednoduché. Zjistit si a objednat let můžete přímo přes internetové stránky. Na webových stránkách máte téměř v reálném čase přehled o všech volných místech. Letenky si můžete zakoupit v různých třídách. Pokud nechcete zbytečně utrácet vybírejte mezi letenkami ekonomické neboli turistické třídy. Ještě levněji lze pořídit letenku, pokud jste vlastníkem karty pro studenty nebo mládež. Také děti mají většinou výrazné slevy. Mezi nejdražší, ale také poskytující největší pohodlí na cestě, patří letenky Business Class. U těchto letenek je také možnost kdykoli rezervaci změnit.

Pokud si tedy na internetu najdete let, který vyhovuje právě vám, a to nejen co do ceny, ale také termínu odletu i návratu, nezbývá než si letenku rezervovat. Pokud chcete opravdu najít nejnižší cenu, dodržujte tato pravidla:

  • Nejnižší cenu vždy najdete v ekonomické třídě! 
  • Zůstaňte v místě, kam letíte, minimálně jednu sobotu! 
  • Zvolte si nejméně vytížené dny (v současné době úterý a středa) 
  • Necestujte v období dovolených! 
  • Zpáteční letenky jsou obvykle cenově výhodnější než jednosměrné. 
  • Nejčastějšími podmínkami u zlevněných letenek jsou minimální doba pobytu např. "Sunday Rule" (cestující musí strávit noc ze soboty na neděli v cíli své cesty) a maximální doba pobytu. 

Nezapomeňte také na  letištní taxy! Letištní poplatky jsou uváděny zvlášť a  nejsou součástí ceny letenky. Taxa se většinou vybírá od cestujícího při vystavení letenky, pouze na některých letištích se vám může stát, že budete muset poplatek zaplatit na místě v hotovosti

Pokud využijete možnosti rezervace letenky přes internet, bude vám nabídnuto několik variant jak si letenku zaplatit a to např.:

  • v hotovosti na pobočce (pokud je tato možnost nabízena), případně kurýrovi při doručení letenky 
  • poštovní složenkou
  • převodem z účtu 
  • bankovní kartou

Nyní jste již letenku zaplatili a posledním krokem je její doručení k Vám. Obvykle máte opět na výběr. Buď si vyzvednete letenku na určitém místě (pobočce), nebo, a to je nejčastější možnost, je vám letenka zaslána domů, a konečně společnost může nabízet přímo svůj vlastní rozvoz.

Nyní již máte vše potřebné a nezbývá nic jiného než popřát šťastný let. Ale přesto ještě jeden tip. I když nejste právě fanda internetu a raději byste si letenku zakoupil někde u přepážky, zkuste tentokrát internet k rezervaci letenky použít. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Letenky rezervované pomocí internetu jsou většinou o dost levnější. Ale to už si můžete vyzkoušet sami!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky