Vláda schválila zvýšení poplatků za vklad do katastru

17.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


https://www.finance.cz/prezidentske-volby-2018/mirek-topolanek/Praha 17. března (ČTK) - Za návrh na vklad do katastru nemovitostí lidé budou muset zřejmě platit dvakrát víc než nyní. Vláda dnes totiž schválila návrh novely zákona o správních poplatcích, který poplatky zvyšuje ze současných 500 korun na 1000 korun. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Změna má zohlednit inflaci, současná výše poplatků totiž platí od roku 1994.

 

Návrh počítá i s dalšími změnami. Například maximální částka pro návrhy týkající se vkladů souvisejících s výstavbou veřejně prospěšné stavby se může zvýšit z aktuálních 5000 Kč na 10.000 korun. Návrh na vklad bude muset být také již ke dni podání návrhu doložen listinou, na základě které má úřad právo zapsat.

 

Zvýšit poplatky za zápisy do katastru se už dvakrát pokoušela také bývalá vláda Mirka Topolánka. "Avšak s ohledem na to, že vládě byla vyslovena nedůvěra a očekávaly se nové volby na podzim roku 2009, před nimiž není populární zvyšovat správní poplatky, skupina poslanců svůj návrh stáhla," stojí v důvodové zprávě k návrhu.

 

Vkladem se do katastru zapisují změny, které vznikají především na základě smlouvy. Vedle nejčastěji zastoupeného vlastnického práva se vklady týkají také změny zástavního práva, předkupního práva nebo věcných břemen.

 

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK