Jak narychlo sehnat cestovní pas?

09.05.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Začíná čas dovolených a Vy zjistíte týden před odjezdem k moři, že nemáte platný cestovní pas. Kde jej narychlo sehnat??? Jak a kam se obrátit?

TIP: Aktuální informace k vyřízení cestovního pasu naleznete v článku Kam pro pas a za kolik?

Chcete-li si narychlo vyřídit cestovní pas, zajděte si na městský úřad v místě Vašeho trvalého pobytu. Bydlíte-li v Praze, pak se jedná o úřad městské části Prahy 1 až 22; v Brně, Ostravě a Plzni jde o magistrát, popřípadě obecní úřad obce s rozšířenou působností v místě Vašeho trvalého pobytu nebo obecní úřad pověřený vedením matrik.


Můžete si zařídit dva základní druhy pasů. Pas se strojově čitelnou zónou a pas bez strojově čitelné zóny. První druh Vám vydají ve lhůtě 30 dnů s platností na deset let a dětem do 15 let platí pouze pět let. Pasy bez strojově čitelné zóny Vám vydají většinou do dvou pracovních dnů, ale bude platit pouze jeden rok.


Dále můžete zažádat o vydání cestovního průkazu. Jedná se o doklad vydávaný k jednotlivé cestě s územní  a časovou platností omezenou účelem cesty. Bude Vám ovšem vydán jen tehdy, jestliže svou žádost náležitě odůvodníte. Například ztratíte pas a nebudete mít jiný cestovní doklad. Výhodou je jeho poplatek.


Další druh cestovního dokladu můžou využít například děti, které cestují v rámci malého pohraničního styku s Polskou republikou. Jedná se o cestovní přílohu.


Co potřebuji, mimo občanského průkazu jiného, jestliže jdu žádat o pas?
Jestliže jste ve věku v rozmezí 15 - 18 let, musíte připojit k žádosti písemný souhlas Vašeho zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem, který můžete ověřit u orgánu, u něhož si žádost podáváte.
U dítěte, kterému ještě nebylo 15 let musíte za něj žádat Vy, anebo žádost může podat pěstoun (osoba, které byl občan mladší 15 let svěřen do východy) či vedoucí ústavu, v němž se vykonává ústavní výchova občana nařízená soudem.
Jste-li zákonným zástupcem občana, který je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jehož způsobilost k právním úkonům je omezena, můžete za něj žádat Vy.

Mimo vyplněné žádosti si sebou vezměte doklady, jimiž se ověřují údaje uvedené na žádosti (např. platný OP, rodný list, …). Je-li Vám svěřen občan mladší 15 let do výchovy, nezapomeňte si vzít doklady, které Vás k podání žádosti opravňují. Dále pak potřebujete jednu průkazovou fotografii, jde-li o vydání cestovního pasu se strojově čitelnou zónou a v ostatních případech 2 fotografie. Chcete-li žádat o zapsání dítěte mladšího 15 let, přidejte i jeho rodný list.

Je-li pro Vás doklad vystaven a připraven pro vyzvednutí, můžete si pro něj přijít sami nebo za sebe poslat zákonného zástupce anebo osobu, která podala žádost místo zákonného zástupce (například pěstoun), na úřad, který předává cestovní doklad. Převzetí cestovního dokladu zplnomocněným zástupcem není povoleno.


Správní poplatek můžete uhradit v hotovosti, popřípadě složenkou. U cestovního pasu se strojově čitelnou zónou zaplatíte, jste-li:
- starší 15 let - 200 Kč
- mladší 15 let - 50 Kč
U pasů, které jsou vydané ve lhůtě kratší než jeden měsíc, může být správní poplatek až do výše trojnásobku příslušné sazby.
Na vydání cestovního průkazu si připravte pouze 50 Kč.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky