HN, LN: Trafiky a čerpací stanice odpojují terminály Sazky

21.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Sázkařům se o víkendu nedařilo podat tikety ve hře o jackpot Sportky. Trafiky a řada čerpacích stanic totiž odpojují terminály Sazky. Bojí se, že loterijní společnost zbankrotuje a že přijdou o složenou kauci až 70.000 korun. Informují o tom dnešní Hospodářské a Lidové noviny. Sazka je od ledna v insolvenčním řízení a na počátku minulého týdne přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce.

Podat sázenku do hry o nedělní jackpot Sportky ve výši 149 milionů korun bylo v Praze takřka nemožné, píší HN. Tikety sice přijímala například hlavní pošta v Jindřišské ulici nedaleko Václavského náměstí, ale na některých trafikách se objevilo oznámení, že "z technických důvodů" není možné sázenky podat.

Trafiky pod značkami Relay a Inmedio přitom provozuje společnost HDS Retail Czech Republic, která patří pod křídla francouzské společnosti Lagardere Services. Ta má v Česku roční obrat převyšující jednu miliardu korun. Příkaz k odpojení terminálů přišel z vedení společnosti HDS Retail. "Snažíme se Sazku přimět k jednání, proto jsme terminály odpojily," sdělil v neděli HN šéf HDS Retail Richard Kalhous.

U některých benzinek se také podle informací LN přestaly vyplácet větší výhry z online her, jako je například Keno. Pumpaře prý varovalo interním doporučením vedení Benziny. Mluvčí společnosti Václav Loula to ale oficiálně nepotvrdil.

Mluvčí Sazky Jan Tuna před odmítáním sázek i výplat varuje. "Žádnou informaci o uzavírání terminálů nemáme. Bylo by to porušení smlouvy," uvedl pro LN Tuna. Porušením obchodní smlouvy se Sazkou by bylo i zadržování výher.

Trafikanti a nájemci čerpacích stanic se bojí, že Sazka zbankrotuje a že přijdou o složenou kauci 50.000 až 70.000 korun. "Já se musím jistit. Říká se, že naše kauce už Sazka utratila, a pokud půjde do insolvence, jako malý věřitel nic nedostanu. Proto jsem terminál vypnul, sázenky neberu a z peněz pro Sazku jsem si ponechal rezervu ve výši kauce," řekl LN anonymně pumpař ze stanice Benziny v Praze.

Sazka se tak po víkendu ocitla v nejsložitější situaci od roku 1956, kdy vznikla. Přísun peněz do podniku se totiž fakticky zastavil, napsaly Hospodářské noviny.

Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG podnikatele Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou společnosti Penta a E-Invest. Návrh, aby soud prohlásil Sazku za insolventní, se podle serveru Aktuálně.cz chystá podat i jeden ze statutárních zástupců firmy. Je to sice už třetí návrh na insolvenci v pořadí, ale mohl by být klíčový. Podle zdrojů serveru je tím, kdo za Sazku žádá soud o prohlášení insolvence, místopředseda představenstva Roman Ječmínek.

Zahájení jednání o insolvenčním návrhu na Sazku Městský soud v Praze stanovil začátkem března na 21. dubna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK