Dostavba nákupního centra Černý Most si vyžádá miliardy korun

21.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Rozšíření a dostavba stávajícího nákupního centra Černý Most bude stát kolem 100 milionů eur, tedy asi 2,4 miliardy korun. Konečná částka ale bude ještě záviset na výsledku výběrového řízení na stavební firmy. Na tiskové konferenci to dnes řekl výkonný ředitel developerské společnosti Unibail-Rodamco pro střední Evropu Arnaud Burlin.

Centrum bude mít po rozšíření kolem 160 obchodů na ploše 82.000 metrů čtverečních. Zcela nových bude 45.000 čtverečních metrů. Nové plochy vzniknou například na místě současného parkoviště, které se nachází před současným obchodním centrem. Přibližně na třetinu nových ploch má stavitel už zajištěné nájemce. Otevření centra plánuje na jaro 2013. Developer chce pro stavby získat mezinárodní ekologický certifikát BREEAM.

Černý Most byl v roce 1997 vůbec prvním obchodním centrem v hlavní městě.

Unibail-Rodamco je provozovatelem, investorem a stavitelem komerčních nemovitostí. V Praze provozuje také nákupní centrum na Chodově, je i většinovým majitelem nákupního centra na Pankráci. Společnost působí ve 12 zemích po celé Evropě. Hodnota jejího portfolia činila na konci loňského roku 24,5 miliardy eur, tedy asi 593 miliard korun.

Výstavba nákupních center v Praze letos naplno pocítila dopady hospodářské krize a nejisté poptávky spotřebitelů. Zatímco na vrcholu stavitelského boomu v roce 2002 vzniklo podle údajů poradenské společnosti CB Richard Ellis v hlavním městě pět nákupních center, loni se otevřely brány dvou významnějších projektů. Letos se v metropoli žádné větší obchodní centrum neotevře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK