Sobotní přechod na letní čas zpozdí 15 nočních spojů Českých drah

22.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Přechod na letní čas v neděli nad ránem zpozdí noční spoje Českých drah. Posun hodinových ručiček ve 02:00 dopředu na 03:00 postihne 15 nočních dálkových spojů, které kvůli přesunu času naberou hodinové "zpoždění". ČTK to dnes řekl Petr Pošta z tiskového oddělení ČD.

"Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože v během změny času žádné nejedou a na tratě vyrážejí již podle letního času," uvedl Pošta. Zákazníci, kteří se chystají cestovat ráno po změně času, by měli počítat s tím, že noční dálkové vlaky pojedou ještě v ranních hodinách podle původního jízdního řádu, tedy zhruba o hodinu později proti aktuálnímu času, dodal.

Cestování lidem zkomplikují i omezené možnosti přestupu. Pravidelné regionální přípoje, které obvykle na tyto rychlíky navazují, na ně v neděli většinou čekat nebudou. Podle ČD je to nutné opatření, které zabrání výraznému zpožďování vlaků a narušení harmonogramu dopravy.

Informace o konkrétní poloze vlaků mohou lidé zjistit buď telefonicky na kontaktním centru ČD, která má číslo 840 112 113, nebo na internetové stránce www.cd.cz/poloha.

Přehled ovlivněných dálkových spojů:

R 403 Silesia Bohumín - Krakov pojede ze stanice Bohumín o cca 60 minut opožděn. Tento spoj počká na přímé vozy od rychlíku R 406 Chopin z Vídně a Budapešti a od rychlíku R 443 Šírava z Prahy hl.n.

R 405 Vltava Bohumín - Moskva pojede ze stanice Bohumín o cca 60 minut opožděn. Tento spoj počká na přímé vozy od vlaků IC 545 Ostravan a EN 445 Slovakia z Prahy hl.n. a na přímé vozy od rychlíku R 406 Chopin z Vídně.

R 406 Chopin Vídeň - Varšava pojede ze stanice Ostrava-Svinov o cca 60 minut opožděn. V Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů na R 403 do Krakova a na R 405 do Moskvy.

R 407 Chopin Varšava - Vídeň pojede ze stanice Bohumín o cca 60 minut opožděn. V Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů mezi tímto rychlíkem a vlakem EN 477 Metropol (Berlín - Praha - Břeclav - Budapešť).

R 440 Excelsior Košice - Cheb pojede v úseku Pardubice hl.n. - Praha hl.n.

o cca 60 minut opožděn. V úseku Praha hl.n. - Cheb pojede včas. Skupina přímých vozů Košice - Praha hl.n. - Plzeň hl.n. pojede v úseku Praha hl.n. - Plzeň hl.n. až o hodinu později, tedy vlakem Ex 350, popř. vlakem R 752.

R 441 Excelsior Cheb - Košice pojede v úseku Česká Třebová - Košice o cca 60 minut opožděn.

R 442 Šírava Humenné - Praha pojede v úseku Třinec - Praha hl.n. o cca 60 minut opožděn. V Bohumíně bude zajištěn přechod přímého lůžkového vozu na rychlík R 732 do Brna.

R 443 Šírava Praha - Humenné pojede v úseku Český Těšín - Humenné o cca 60 minut opožděn.

EN 444 Slovakia Košice - Praha pojede v úseku Bohumín - Praha hl.n. o cca 60 minut opožděn.

EN 445 Slovakia Praha - Košice pojede v úseku Bohumín - Košice o cca 60 minut opožděn.

EN / CNL 456 Phoenix Praha - Amsterdam pojede v úseku Hannover - Amsterdam o cca 60 minut opožděn.

EN / CNL 457 Phoenix Amsterdam - Praha pojede v úseku Hannover - Praha o cca 60 minut opožděn.

EN 459 Canopus Zürich - Praha pojede v úseku Frankfurt nad Mohanem - Praha hl.n. o cca 60 minut opožděn.

EN 476 Metropol Budapešť - Praha - Berlín pojede v úseku Pardubice hl.n. - Berlín Hbf. o cca 60 minut opožděn.

EN 477 Metropol Berlín - Praha - Budapešť pojede v úseku Brno hl.n. - Budapešť Keleti o cca 60 minut opožděn. V Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů na R 407 Chopin do Vídně.

Zdroj: České dráhy

cfr jap

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK