Americké akcie upadly po dnech růstu do stagnace

22.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Americké akciové trhy upadly dnes po výrazných pohybech minulých dní do nezvyklé stagnace. Investoři nadále sledují boje v Libyi, hodnotí dopady přírodní katastrofy v Japonsku a posuzují vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb v eurozóně.

Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování ztrácel asi sedm bodů a byl kolem 12.030 bodů. Index trhu Nasdaq oslabil o 0,15 procenta na 2686 bodů.

V posledních třech dnech Dow Jones výrazně rostl, předtím zase v obavách z katastrofy v Japonsku silně klesal. Prudké pohyby byly důsledkem nervozity z vývoje v Libyi, na Blízkém východě a v Japonsku. Situace v těchto oblastech se nadále sleduje, avšak rozkolísanost na trhu se zmírnila.

"Trh nadále tíží situace na Blízkém východě, v severní Africe a v Japonsku, tyto faktory však již smazaly většinu letošních zisků, což vytvořilo více prostoru pro oživení," řekl agentuře Reuters analytik Steve Goldman z firmy Weeden & Co.

Z jednotlivých titulů vynikal více než šestiprocentní pokles akcií farmaceutické firmy Walgreen, přestože její zisky byly vyšší, než se čekalo. O zhruba jedno procento oživily z pondělního propadu akcie telekomunikační společnosti Sprint Nextel. Šéf největšího amerického provozovatele mobilního telefonování Verizon Wireless uvedl, že jeho firma nemá zájem o koupi Sprint Nextel, i když tím po pondělní dohodě rivala AT&T na koupi T-Mobile USA přijde o svou první pozici.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK