Stavoenergo je první firmou, která se dostala na blacklist

23.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. března (ČTK) - Ostravská společnost Stavoenergo je první firmou, která se dostala na takzvaný blacklist veřejných zakázek. Podle ÚOHS padělala dokumenty v tendru na kanalizaci za 225 milionů korun v obci Baška na Frýdecko-Místecku. Firma za to dostala pokutu 500.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné, Stavoenergo se proti němu neodvolalo. Firmy, které jsou zapsány na blacklist, se nesmí v dalších třech letech účastnit veřejných tendrů. ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Stavoenergo se tendru v Bašce zúčastnila jako člen sdružení Čistá Baška. "Uchazeč předložil v nabídce sdružení nepravá a nepravdivá potvrzení Finančního úřadu a Okresní správy sociálního zabezpečení, která měla prokázat jeho základní kvalifikační předpoklady," uvedl Rafaj. Konkrétně šlo o doklady o bezdlužnosti, které v zásadních údajích neodpovídaly skutečnosti a nebyly vydány orgány, jejichž jménem byly údajně vystaveny.

Falzifikáty zjistila hodnotící komise zadavatele, když získala jak vyjádření Finančního úřadu Ostrava I, tak i Okresní správy sociálního zabezpečení Ostrava. Obě instituce shodně popřely vystavení předložených potvrzení. Nabídka sdružení byla následně z tendru vyřazena.

Podle Rafaje měla Stavoenergo v době zadávání zakázky daňové nedoplatky, dluh na pojistném na sociální zabezpečení i na příspěvku na státní politiku zaměstnanosti včetně penále pro neplacení pojistného.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK