FAO: Letošní globální produkce pšenice vzroste o 3,4 procenta

23.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 23. března (ČTK) - Světová produkce pšenice v letošním roce proti loňsku díky výrazně zvýšeným cenám potravin zřetelně vzroste. Uvedla to dnes ve svém novém měsíčním odhadu Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Organizace také mírně zvýšila odhad loňské produkce.

Globální produkce pšenice se má zvýšit o 3,4 procenta na 676 milionů tun. FAO přitom zvýšila odhad loňské produkce pšenice o milion tun na 654 milionů tun a předpověď celkové loňské sklizně obilnin zvedla o osm milionů na 2,237 miliard tun.

FAO zjišťuje, že zemědělci letos díky zvýšeným cenám obilí oseli ve světě obilím větší plochy. U řady producentů, zejména Ruska, které loni zasáhlo katastrofální sucho, navíc organizace čeká vyšší výnosy než loni.

Světové ceny potravin loni prudce vzrostly a index cen potravin FAO se minulý měsíc vyšplhal na nové rekordní maximum. Organizace se obává, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin. Minulý týden generální ředitel FAO Jacques Diouf prohlásil, že světu hrozí kvůli růstu cen a snižování zásob potravinářských komodit podobná potravinová krize jako v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK