Jak rychle získat peníze prodejem cenných papírů

14.05.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Jsou životní situace, kde se musíme rychle rozhodovat. Není čas na dlouhé přemýšlení ani konzultace. Nejdůležitější rozhodování je vždy kolem peněz. Není to jen rozhodování kam peníze uložit, ale také jak rychle uložené peníze vybrat...

Téma tohoto týdne:   Jak rychle...

Jednou z mnoha možností investování je vedle téměř povinného stavebního spoření, důchodového připojištění a životního pojištění, tedy produktů podporovaných státem, také investování do cenných papírů. Cennými papíry rozumíme např. akcie, dluhopisy, podílové listy a další instrumenty.

Procesu, kdy přeměňujeme jeden druh peněz (nebo vkladů, resp. aktiv) na jiný říkáme likvidita. Když máme prostředky uložené na běžném účtu v bance a potřebujeme nečekaně např. koupit novou pračku, peníze jednoduše vybereme a pračku koupíme. Likvidita peněz uložených na bankovním účtu je veliká. Naopak když spoříme peníze na životním pojištění a budeme je chtít použít, je jejich likvidita poměrně malá, zvlášť v prvních letech spoření, kdy na účtu máme záporné zůstatky.

Tolik krátce k vysvětlení pojmu "likvidita". A jak je to s likviditou cenných papírů?

Možnost proměny cenného papíru na peníze je dána také likviditou. A sice likviditou samotného CP. Pokud jsme akcionáři velké banky (Komerční banka, Erste), nebo jiného podniku, jehož akcie se obchodují na Burze Praha, nebudeme mít s přeměnou akcií na hotové peníze problém. Stačí nám následující:

  • navštívit obchodníka s CP a požádat ho o zprostředkování prodeje akcie, nebo
  • navštívit obchodní místo RM-SYSTÉMU a akcii nabídnout k prodeji zde

Problém by mohl nastat, pokud máme akcie, které nejsou obchodovány na veřejných trzích, jak to někdy bývá u akcií z kuponové privatizace. To pak musíme sami najít někoho, kdo akcii od nás koupí, případně se obrátit na emitenta, tedy na společnost, která akcie vydala.

Mnohem jednodušší je to u podílových listů otevřených podílových fondů. Celý princip fungování podílových listů asi není třeba opakovat. Jsou to notoricky známé informace. Když budete podílový list z výše uvedených důvodů prodávat (tedy jak již víme měnit na likvidnější aktiva - peníze), postupujete takto:

  • zajděte tam, kde jste podílový list koupili, eventuelně
  • kontaktujte vašeho finančního poradce
  • požádejte o zpětný odkup podílových listů
  • podepište příslušnou smlouvu o zpětném odkupu
  • očekávejte peníze na vašem účtu

Některé investiční společnosti vyplatí částku rovnající se hodnotě podílového listu pro daný den ihned v hotovosti, jiné doporučují převod na běžný účet. Ať již zvolíte jakoukoliv variantu, vždy vám bude odečten poplatek za zpětný odkup (několik procent) a ihned vám bude částka vyplacena nebo převedena.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky