Soudce vyslechne v pátek účastníky insolvenčního řízení se Sazkou

24.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Soudce Městského soudu v Praze Jaromír Harmach, který vede insolvenční řízení s loterijní společností Sazka, vyslechne v pátek jejího generálního ředitele Aleše Hušáka, místopředsedu představenstva Romana Ječmínka, právního zástupce Jaromíra Císaře, zástupce společnosti Moranda Tomáše Rybáře a právního zástupce skupiny KKCG Davida Koláčka. Hušák se podle svého středečního vyjádření u soudu rozhodne, zda podá na loterijní společnost insolvenční návrh. Ten již podaly právě firmy Moranda, KKCG a Ječmínek.

Hušák ve středu uvedl, že záležet bude na tom, zda soud schválí přijetí úvěru 2,5 miliardy Kč od společnosti Gladiolus. Sám očekává, že soud pošle Sazku do úpadku, ale nechá současné vedení firmy, aby ji reorganizovalo. Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková ale dnes ČTK sdělila, že rozhodnutí o úpadku v pátek nelze očekávat.

Hušák řekl, že z právního hlediska je již návrh na insolvenci za Sazku na soudu podán, a to od Ječmínka. "V pátek je jednání u pana soudce. Soudce se ptá, zda měl pan Ječmínek mandát k podání insolvenčního návrhu. Naše odpověď bude, že neměl. Zároveň se bude rozhodovat o úvěru a zároveň se rozhodneme, zda se přihlásíme k úpadku. A mandát na to mám od představenstva já," řekl Hušák.

Zástupci Sazky mají u soudu zdůvodnit, proč není nutné ustanovit předběžného správce a proč nejsou nutná omezení v nakládání s majetkem. Zároveň by měli uvést důvody, že návrhy smluv o spolupráci, o úvěru a zástavních smluv (s firmou Gladiolus) nejsou v rozporu se zákonem. Mají také dodat podklady objasňující ekonomickou situaci loterijní firmy.

Teprve po slyšení stran bude o předběžném opatření rozhodnuto, doplnila mluvčí soudu Lhotáková s tím, že nyní nelze předjímat, zda přímo na jednání, či po něm. "Rozhodnutí o úpadku závisí na souhlasu předsedy představenstva s insolvenčním návrhem, a to pak bude rozhodnuto do 15 dnů. Bez jeho souhlasu bude nutné insolvenční návrh projednat v původně plánovaném termínu 21. dubna a o úpadku bude rozhodnuto poté," dodala.

Otázka smluv o úvěru se společností Gladiolus bude jedním z bodů pátečního slyšení účastníků. Nicméně insolvenční soud v této fázi řízení posuzuje podle Lhotákové výlučně to, zda Sazka je, či není v úpadku, a o tom také rozhodne. Smlouvy o úvěru tak prý budou posuzovány zejména z hlediska souladu s insolvenčním zákonem, tudíž zda by jimi nedošlo k nepřípustnému zásahu do rozsahu majetkové podstaty dlužníka.

"V případě podání insolvenčního návrhu, ve kterém by Sazka úpadek konstatovala, by firma poté podala restrukturalizační návrh. V něm by navrhla stoprocentní splacení dluhu a trafikantům garance za kauce, které u ní mají za využívání sázkových terminálů," uvedl Hušák.

Předseda Sdružení trafikantů a prodejců tisku (STAPT) Milan Ságner dnes ČTK řekl, že v trafikách, kde je umístěno zhruba 2000 terminálů, došlo k výraznému poklesu sázek. "Hlavně navrhujeme rychlé řešení v řádu dnů. Věříme, že Sazku rychle převezme jiný subjekt a bude pokračovat ve spolupráci s námi. V insolvenci bychom asi na naše kauce nedosáhli, navíc terminály nám jsou v podstatě zapůjčeny," řekl s tím, že kauce na provoz terminálu činí u jednotlivých trafikantů mezi 30.000 Kč až 120.000 Kč.

Ječmínek tvrdí, že insolvenční návrh podal kvůli svému přesvědčení, že Sazka je v úpadku, a nutnosti pomoci firmě a českému sportu. Dodal, že tak musel učinit ze zákona. Ve svém vyjádření pro insolvenční rejstřík dále uvedl, že pověření představenstva Sazky k podání návrhu sice neměl, ale stejně jej byl povinen podat. Poukázal přitom na zákon i odbornou literaturu. "Z žádného zákonného ustanovení nelze dovodit, že by místopředseda představenstva jím musel být pro podání insolvenčního návrhu pověřen," uvedl.

Sazka podle informací insolvenčního rejstříku dlužila k 10. březnu 26 různým věřitelům 1,37 miliardy korun po lhůtě splatnosti. Návrhy smluv o úvěru a o spolupráci se společností Gladiolus, kterou založili zájemci o Sazku Penta a E-Invest, počítají s tím, že Sazka dostane úvěr 2,5 miliardy Kč, který má být zajištěn jejím majetkem. Předběžnému insolvenčnímu správci Josefovi Cupkovi, jehož ustavení ale v pátek zrušil Vrchní soud, se návrh nelíbil a navrhl proto omezit nakládání Sazky s jejím majetkem, což Městský soud schválil.

Ministerstvo financí dnes zahájilo správní řízení se Sazkou o dočasném zastavení provozování číselných loterií. Důvodem zahájení řízení je skutečnost, že Sazka v zákonné lhůtě nevyplácí výhry. Krajním řešením správního řízení je odebrání licence Sazce. Ta tvrdí, že výhry svým výhercům vyplácí.

Rozhodování soudu, v němž jde o miliardy, se podle zjištění serveru Aktuálně.cz angažují i vlivné postavy justice. Soudce Harmach se prý kvůli Sazce v pondělí sešel například s místopředsedou pražského vrchního soudu Jaroslavem Burešem. Podle důvěryhodných informací Aktuálně.cz Bureš s Harmachem probíral možnosti, za jakých by Sazka zůstala v rukou Aleše Hušáka.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK