Egyptská burza dnes výrazně oživila, vrátili se investoři

27.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 27. března (ČTK) - Egyptská akciová burza dnes výrazně oživila a její indexy rostly tempem pět až sedm procent. Na trh se po propadu prvních dvou dní po středečním znovuotevření vrátili investoři a začali kupovat akcie zlevněné předešlými ztrátami. Burza v Káhiře byla kvůli protivládním nepokojům zavřená od 27. ledna.

Širší index káhirské burzy EGX100 vzrostl po otevření o více než pět procent a prudký pohyb vedl stejně jako v předešlých dnech k pozastavení obchodů na půl hodiny. Před polednem místního času pak index získával téměř sedm procent a užší index EGX30 byl vyšší o necelých pět procent.

Burzu v Káhiře uzavřenou kvůli nepokojům sice úřady chtěly mnohokrát otevřít, vždy ale její zprovoznění odložily. Poprvé se tak začalo obchodovat až ve středu 23. března, kdy hlavní index klesl o téměř devět procent a ve čtvrtek oslabil o dalších 3,7 procenta. V obou předešlých obchodních dnech musely být obchody po zahájení kvůli příliš prudkým pohybům přerušovány.

Dnes, kdy v arabských zemích začíná nový týden, se na trh vrátili s nákupy drobní investoři z Egypta a arabských zemí Perského zálivu, kteří minulý týden zůstali v ústraní. Velci institucionální investoři však nadále většinou prodávali.

Makléř firmy Mega Investments Chálid Naga předpověděl, že většina akcií na káhirské burze by se po propadu prvních dvou dní mohla brzy vrátit zpět. "I kdyby nastala v pondělí korekce (dnešního růstu), nebude to nic znepokojivého. Situace se stabilizuje," řekl Naga agentuře AP.

V Egyptě vypukly 25. ledna rozsáhlé protivládní nepokoje, které nakonec vedly k odstoupení prezidenta Husního Mubaraka. V následujících dvou dnech pak index káhirské burzy oslabil o téměř 17 procent a od té doby byla burza uzavřena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK