Podmínky pro vdovské důchody se zpřísňují

01.04.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Novela zákona o důchodovém pojištění nepřináší pouze změnu ve výpočtu důchodu, dochází i ke změnám některých podmínek. Rok 2012 přinese značné zpřísnění i v oblasti vdovských důchodů. Podívejme se na ně.

Při splnění zákonných podmínek má vdova (vdovec) nárok na vdovský důchod po dobu jednoho roku. Tato lhůta zůstala stejná, stejně jako podmínky pro přiznání vdovského důchodu. Kdy má tedy vdova (vdovec) nárok na vdovský důchod? Vdova (vdovec) má nárok na vdovský důchod po manželovi, jestliže byl zemřelý manžel


  • a) poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, nebo
  • b) splnil ke dni smrti podmínku potřebé doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod anebo zemřel následkem pracovního úrazu.


Kdy nejsou splněny zákonné podmínky?


Na vdovský důchod nemají nárok vdovy, jestliže jejich zemřelý manžel nesplnil ke dni úmrtí podmínky pro přiznání invalidního důchodu, jedná se zejména o podmínku doby pojištění. Aby mohl být přiznán invalidní důchod, tak je zapotřebí získat potřebou dobu pojištění v posledních deseti letech. Tato doba se liší dle věku. Nad 28 let je zapotřebí získat v posledních 10 letech 5 let pojištění. Doba v evidenci úřadu práce se započítává omezeně. A tady vzniká v praxi problém. Když byl zemřelý manžel příliš dlouho v evidenci úřadu práce, tak není splněna podmínka počtu let pojištění a vdova nemá nárok na vdovský důchod. Dále nemá na vdovský důchod nárok družka (druh) po zemřelém partnerovi.


Jak dlouho je vdovský důchod pobírán?


Ze zákona je pobírán vdovský důchod jeden rok po smrti manžela. Poté pouze, když je splněna některá ze zákonných podmínek, že vdova (nebo vdovec):

  • a) pečuje o nezaopatřené dítě
  • b) pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • c) pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • d) je invalidní ve třetím stupni
  • e) dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší


Zásadní změna od roku 2012


Zatímco v roce 2011 nárok na vdovský důchod vznikne znovu, pokud se některá výše uvedená podmínka splní do 5 let po zániku dřívějšího nároku na vdovský (vdovecký) důchod v tzv. ochranné lhůtě, tak v roce 2012 bude tato lhůta činit již pouze dva roky.


  • Praktický příklad
    Jak je to v roce 2011? Paní Novákové zemřel v roce 2006 manžel, který splnil podmínky pro výplatu invalidního důchodu. Paní Nováková tedy během roku 2007 pobírala vdovský důchod. Protože nesplnila žádnou z podmínek uvedených v písmenu a) až e), tak po roce již neměla na vdovský důchod nárok. Protože však paní Nováková do 4 let (v roce 2011) po zániku dřívějšího nároku na důchod dosáhne důchodového věku dle písm. e), tak ji bude nárok na vdovský důchod obnoven. K obnově vdovského důchodu se musí však paní Nováková dostavit na místně příslušnou OSSZ, kde sepíše opětovnou žádost. Obnovení vdovského důchodu není automatické.

Jak to bude v roce 2012? Paní Novotné zemřel manžel v 2007, paní Novotná tedy pobírala po celý rok 2008 vdovský důchod, po roce ji byl zastaven. Paní Novotná dosáhne důchodového věku dle písm. e) v roce 2012, přesto na obnovu vdovského důchodu nebude mít již nárok. Od zániku důchodu do splnění podmínky pro obnovení důchodu uplyne delší doba než dva roky.


Počet vdovských důchodů klesne


Tato legislativní změna bude mít za následek snížení počtu vdovských (vdoveckých) důchodů. Nejčastější podmínkou, kdy pobírají vdovy vdovský důchod i po uplynutí jednoho roku je totiž dosažení důchodového věku. V manželských párech jsou však manželé zpravidla starší a muži dříve umírají. Současně se zvyšuje důchodový věk. V praxi to tedy bude znamenat zvýšení případů, kdy vdově zemře manžel a do důchodového věku dle písm. e) ji budou zbývat více než tři roky. Vdovský důchod bude tedy pobírat jeden rok, podmínky pro obnovu vdovského důchodu splní až po více než dvou letech a na obnovu vdovského důchodu nebude mít tedy nárok.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY