O MHD zdarma mají ve Frýdku-Místku zájem tisíce lidí

29.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdek-Místek 29. března (ČTK) - Zájem o možnost bezplatného cestování městkou hromadnou dopravou ve Frýdku-Místku mají tisíce lidí. MHD zdarma zavedlo město od neděle. Lidé k tomu potřebují jen čipové karty, o jejichž vydání je nyní obrovský zájem a u přepážek se tvoří fronty. Pro letošní rok magistrát počítá, že za bezplatné jízdné zaplatí přepravci 28 milionů korun. Na pokrytí nákladů za provoz MHD celkem vynaloží celkem 56 milionů korun. Rozhodnutí radnice kritizuje opozice.

Frýdek-Místek je prvním městem v ČR, které bezplatnou MHD zavedlo. Podle vedení magistrátu složeného z ČSSD, KDU-ČSL a VV jsou hlavními důvody hustá silniční doprava na hlavním tahu městem, chybějící silniční obchvat a špatné ovzduší. ČTK to řekl náměstek primátora pro dopravu Michal Novák (ČSSD). Bezplatnou MHD už dříve začala nabízet i Ostrava. Lidé ji ale mohou využívat jen v době, když město sužuje smogová situace.

Opoziční ODS rozhodnutí o zavedení bezplatné MHD kritizuje. Podle ní lidé stejně auty nepřestanou jezdit a ztrátu z nevybraného jízdného zaplatí dopravní firmě daňoví poplatníci města. ODS poukazuje na to, že jde pouze o splnění předvolebního slibu ČSSD.

"V současné době evidujeme více než 4000 žádostí o vydání karty. Každý den tento počet roste o zhruba dalších 300 žadatelů," uvedl Novák. U přepážek se proto tvoří fronty. Dopravní společnost má na vydání čipové karty 15 dnů. "Zatím se jí daří termín dodržet," dodal Novák. Frýdek-Místek má téměř 60.000 obyvatel.

Magistrát nejdříve zvažoval, že bezplatná MHD bude pouze pro obyvatele města. Nakonec se však rozhodl, že ji poskytne i návštěvníkům a lidem z okolí. Musí si ale vyřídit čipovou kartu a nesmí mít vůči městu žádný dluh. Vydání čipové karty na šest let stojí 299 Kč. Lidé pak ročně za bezplatné využívání MHD zaplatí symbolickou jednu korunu za nový speciální tarif.

Podle Nováka doprava na hlavním průtahu městem extrémně roste, denně po něm projede až 45.000 aut. Také špatné životní prostředí a plánované opravy silnic jsou dalšími důvody, které vedly radní k jejich rozhodnutí. "Domnívám se, že za této situace požadovat po občanech zaplacení jízdenky v MHD by nebylo úplně šťastným řešením, proto jsme zvolili MHD zdarma," prohlásil Novák. Bez jízdenek se má ve městě jezdit až do vybudování silničního obchvatu.

Náměstek primátora věří, že řidiči aut budou kvůli špatnému ovzduší ve městě častěji jezdit autobusem. "Tarif zdarma je natolik výhodný, že by motoristy mohl motivovat. Řidiči, kteří budou chtít chránit naše životní prostředí, tak této možnosti určitě využijí," řekl.

Frýdek-Místek letos hospodaří s téměř 170milionovým rozpočtovým schodkem. Výdaje mají dosáhnout 1,233 miliardy korun a příjmy 1,064 miliardy. Na pokrytí schodku radnice použije zůstatek z minulých rozpočtů, peníze z úvěru a účelových fondů města.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK