Průměrná mzda v ČNB letos klesne meziročně o tři procenta

29.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - V České národní bance letos klesne průměrná mzda meziročně o tři procenta. Nejméně placených zaměstnanců se snížení nedotkne. Na dnešním Evropském bankovním a finančním fóru to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Průměrný plat v ČNB byl za rok 2009 necelých 49.000 korun a rostl v porovnání s předchozím rokem zhruba o pět procent. Pro rok 2010 byly mzdy v ČNB zmraženy. Průměrná mzda v ČR byla loni 23.951 korun.

Bankovní rada České národní banky si již od letošního ledna snížila platy o čtyři procenta. Dalších zhruba 1500 zaměstnanců centrální banky se pokles netýkal a jejich platy stagnovaly na úrovni roku 2009.

Zdeněk Tůma si ve funkci guvernéra ČNB v roce 2009 vydělal téměř 3,8 milionu korun čistého. Jeho hrubá mzda představovala zhruba 382.000 korun měsíčně. Hned za ním se na žebříčku umístili oba viceguvernéři Mojmír Hampl a Miroslav Singer s částkami blížícími se 3,1 milionu korun. Ostatní členové bankovní rady pak v čisté mzdě obdrželi předloni kolem 2,5 milionu korun.

ČNB je podle ústavy centrální bankou země a vykonává dohled nad finančním trhem. Hospodaří s majetkem, který jí svěřil stát. Nejvyšším řídícím orgánem ČNB je bankovní rada, jejímiž členy jsou guvernér, dva viceguvernéři a čtyři vrchní ředitelé. Všechny členy bankovní rady jmenuje prezident republiky na šestileté období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK