Jak rychle sehnat peníze na dovolenou

16.05.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Čas dovolených se kvapem blíží. Pomalu se začínáme v cestovních kancelářích rozhlížet, kam letos vyrazit, kde si užít svoji zaslouženou dovolenou. Konečně máme vybráno naše vysněné místo! Ale co když chybí peníze?

Téma týdne: Jak rychle ...

Ne vždy se nám podaří našetřit dost peněz, abychom si mohli dopřát dovolenou podle svých představ. I v případě, že na dovolenou odkládáme korunku po korunce celý rok, mohou nám nečekané výdaje způsobit, že před jejím placením se nám najednou financí nedostává. A co potom? Kde rychle sehnat peníze?

Pokud vynecháme možnost dovolenou v zahraničí zrušit a letos ji prožít např. na chatě, nabízí se hned několik variant, jak akutní nedostatek peněz vyřešit.

Asi nejednoduší možností je využít kontokorentu. O kontokorent neboli povolené přečerpání účtu si můžete požádat u banky, která vede váš účet. Po splnění podmínek potom máte možnost kdykoli čerpat peníze do mínusu a to až do stanovené částky. V okamžiku kdy celou nebo část vyčerpaného kontokorentu splatíte, můžete opět čerpat až do jeho maximální výše. Asi nejjednodušší to budou mít ti, kteří již mají kontokorent zřízen. Ti si jednoduše peníze vyberou a dovolenou zaplatí. Ostatní budou muset projít procesem zřízení kontokorentu a splnit  podmínky banky, případně doložit potřebné doklady (např. potvrzení o příjmu).

Další možností jak získat peníze na dovolenou je spotřebitelský úvěr. V tomto případě se bude jednat pravděpodobně o spotřebitelský úvěr neúčelový, tzn. že bance nemusíte dokládat, na co peníze použijete.  Bohužel i k vyřízení spotřebitelského úvěru je třeba navštívit vybranou banku, splnit její podmínky a doložit potřebné doklady. Peníze z úvěru si potom můžete nechat bezhotovostně zaslat na vámi vybraný účet, případně si je vybrat v hotovosti přímo na pobočce, pokud banka tuto možnost nabízí. Spotřebitelské neúčelové úvěry banky nabízí většinou jako krátkodobé, tzn. se splatností od jednoho do čtyř let.  Většinu spotřebitelských úvěrů lze do určité výše získat také bez dodatečného zajištění v podobě třetí osoby,  tzv. ručitele.

Zaplatit dovolenou můžete také pomocí kreditní kartyKreditní kartu získáte také za splnění určitých podmínek u své banky k vašemu účtu. Na rozdíl však od klasických (debetních) karet při použití této karty vždy čerpáte úvěr a to i v případě, že máte na svém účtu kladný zůstatek. Výhodou většiny kreditních karet je tzv. bezúročné období (až 45 dní). Co to znamená? Pokud vaši kreditní kartu použijete, čerpáte úvěr, a měli byste platit z vyčerpané částky úroky a je třeba podotknout, že ty nejsou právě nejnižší. Bezúročné období ale nabízí možnost čerpat úvěr zcela zdarma. Pokud vyčerpanou částku (úvěr) splatíte v termínu, např. oněch  45 dnech, tak vám nejsou úroky počítány a vy jste čerpali úvěr zdarma. Použití kreditní karty při platbě dovolené se může hodit např. pokud jdete dovolenou platit těsně před výplatou. Čerpáte úvěr z kreditní karty, na účtu na zaplacení již nemáte dostatek peněz, ale víte že výplata vám přijde v nejbližších dnech a vy tak stihnete splatit tento úvěr v termínu. Potom díky bezúročnému období nezaplatíte žádné úroky z půjčených peněz.
 
Co říci na závěr?
Možností jak si půjčit na dovolenou je mnoho, bohužel každá půjčka něco stojí. Proto počítejte s tím, že za dovolenou placenou z půjčky zaplatíte o něco více… a to díky poplatkům třeba  za vyřízení úvěru a také samozřejmě díky úrokům. Ale i tak, a právě možná proto, bude dovolená určitě stát za to!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky