Akcie v USA vzrostly díky poptávce fondů před koncem čtvrtletí

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu vzrostly díky tomu, že manažeři fondů kupovali s blížícím se koncem čtvrtletí tituly, které v poslední době rostly. Nahoru tak šly mimo jiné emise energetik a malých společností. K nákupnímu zájmu přispěla i zpráva o chystané velké akvizici ve farmaceutickém průmyslu.

Index Dow Jones se zvýšil o 71,60 bodu na 12.350,61 bodu, tedy o 0,58 procenta. Index Nasdaq Composite stoupl o 0,72 procenta na 2776,79 bodu, když si 19,90 bodu připsal. Zobchodované objemy ale byly slabé.

Podle jednoho z obchodníků Dietz & Lynch Capital se po celý týden dalo pozorovat, že se makléři snažili dostat do svých portfolií nebo z nich takové tituly, aby se výkazy za konec čtvrtletí líbily klientům. Index volatility VIX klesl o 2,5 procenta, a dostal se tak nejníže od poloviny února.

Mezi tituly s nejvyšším ziskem se ve středu zařadil podnik zkoumající ropná ložiska Cabot Oil & Gas. Jeho emise posílila o 5,3 procenta. Podobně vzrostla Chesapeake Energy o 3,1 procenta.

Kanadský výrobce léčiv Valeant Pharmaceuticals International předložil nabídku na koupi společnosti Cephalon za 5,7 miliardy dolarů. Emise Cephalonu pak posílila o výrazných 28,4 procenta a Valeant si polepšil o 12,8 procenta.

Kurz eura vzrostl k dolaru a vůči jenu stoupl nejvýše za deset měsíců, protože investoři očekávají vyšší úrokové sazby v eurozóně. Dolar stoupl o polovinu procenta na 82,89 JPY a kurz eura dosáhl denního maxima na 1,4147 USD. V závěru dne se vrátil k 1,4128 USD, stále daleko od denního minima 1,4049 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK