Proč jít studovat do Dánska?

31.03.2011 | , ChrisFromParis
Studentské centrum


Dánsko patří k nejdražším zemím v Evropě. Paradoxně nabízí pro české studenty široké možnosti.


Dánsko patří k nejdražším zemím v Evropě. Paradoxně nabízí pro české studenty široké možnosti.
Výběr studia na vysoké škole patří mezi jedno z nejvýznamnějších rozhodnutí mladého člověka a ovlivní jeho osobnostní a profesionální vývoj v budoucnosti. V dnešní době se odborné znalosti a absolventský diplom považují na trhu práce již za samozřejmost a studium v ??zahraničí zvětší absolventovi konkurenční výhodu oproti absolventům domácích vzdělávacích institucí.
Hlavním důvodem proč se rozhodnout pro studium v ??Dánsku je, že za kvalitní vzdělání v anglickém jazyce se nemusí platit žádné školné. Dalším důvodem může být i to, že status studenta není v Dánsku ovlivněn věkem jako v ČR, takže i studenti starší 26 let mohou v Dánsku studovat zdarma.
Dánské království plně financuje vysokoškolské vzdělání s výjimkou několika soukromých institucí. Vzdělání je zdarma pro všechny studenty z EU bez ohledu na jejich původ. Ze všech zemí OECD, tato země investuje nejvíce prostředků na jednoho studenta v oblasti vysokoškolského vzdělávání, což dosahuje až 70 tisíc dolarů ve srovnání s průměrem OECD 40 tisíc dolarů. Dalším důvodem ke studiu je, že skandinávské země jsou charakteristické svou vysokou životní úrovní, minimálně hierarchicky rozdělenou společností s důrazem na demokratický dialog a také proto, že cizinci žijící v jedné z těchto zemí mají stejná práva a nárok na sociální zabezpečení jako domácí obyvatelé.
Univerzity používají progresivní metodiku výuky, která je výrazně méně hierarchicky založena, což znamená, že student a profesor mají více otevřený a přátelský přístup. Vyučující jsou si vědomi faktu, že jsou na škole pro studenty a ne naopak. Důraz se neklade na memorizování učiva tak, jako u nás, důraz je spíše na řešení konkrétních problémů formou projektů, což podporuje nezávislý výzkum a rozvíjí individuální vlastnosti studenta, jeho iniciativu a kritické myšlení.
Studium probíhá v malých třídách, přednášky jsou v anglickém jazyce, samozřejmostí jsou učební pomůcky jako počítače a projektory. Škola má vlastní intranet systém, kde student najde všechny potřebné informace jako rozvrh hodin, přednášky či PPT prezentace z předchozích lekcí. Zkoušky jsou přibližně jednou za 2 - 3 měsíce, a to formou skupinového projektu a individuální verbální obhajoby. Náklady bezprostředně spojené se studiem jako jsou knihy a skripta se pohybují kolem 100 - 200 eur za semestr.
Odhadované minimální životní náklady se pohybují od 450 do 550 eur měsíčně, ale samozřejmě závisí na konkrétním městě a studentovi. Průměrná studentská mzda se pohybuje kolem 12 až 14 eur za hodinu, je tedy možné si náklady na život pokrýt vlastní prací.Většina z univerzit nabízí mezinárodním studentům ubytování na studentských kolejích. Studentské koleje jsou většinou velmi dobře vybaveny, samozřejmostí je bezdrátový internet a dobře vybavené kuchyně.V mnoha internátech jsou společenské místnosti s kulečníkem, TV či různými společenskými hrami. Jsou výborným místem pro navázání nových kontaktů či přátelství.
Pro ty, kteří mají zájem o studium dánštiny, tak jsou k dispozici jazykové kurzy. Téměř v každém městě je jazyková škola, kde se vyučuje domácí jazyk, přičemž jsou tyto lekce zdarma, a to 1 až 4-krát do týdne, záleží na studentovi. Návštěva jazykové školy už během studia může velmi pomoci i do budoucna pokud se student rozhodne v Dánsku pracovat.
Nejpozději do tří měsíců po vstupu do země musí každý student podat žádost o povolení k pobytu, na většině univerzit se žádost podá ve spolupráci s univerzitou. S povolením k pobytu vzniká studentovi cizí státní příslušnosti nárok na pracovní povolení a může si hned hledat práci. Studenti mají možnost najít si zaměstnání a práci během týdne i o víkendech. Během letních prázdnin mohou studenti pracovat i na plný úvazek, jejich pracovní povolení jim to totiž umožňuje.
Už po skončení dvouletého programu má student nárok na podporu v nezaměstnanosti až do výše 1400 eur měsíčně po dobu dvou let.
Dánové se mohou ze začátku zdát chladní a neosobní, ale po delším čase si student na zdejší mentalitu zvykne a určitě si najde mezi domácími mnoho přátel. Skandinávci jsou velmi otevření v akceptování lidí ze zahraničí do společnosti, poté co je trochu blíže poznají. Výbornou možností jak se seznámit jsou sportovní a zájmové kluby, kterých je v Dánsku spousta.
Studium v ??Dánsku zpětně hodnotím jako jedno z nejlepších rozhodnutí ve svém životě. Určitě bych ho doporučil studentům, kteří jsou zvědaví a mají zájem o kvalitní studium v ??zahraničí.
Autorem článku je Jakub Růžička z portálu www.scandinavianstudy.com, který sám absolvoval vysokoškolské studium v ??Dánsku. Aktuálně působí jako agent zprostředkující studium pro zájemce z České republiky a ze Slovenska.


Autor článku