Gartner: Světové výdaje do IT letos vzrostou o 5,6 procenta

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stamford 31. března (ČTK) - Světové výdaje do informačních technologií letos vzrostou o 5,6 procenta na 3,6 bilionu dolarů (62,4 bilionu Kč). Uvedla to v noci na dnešek analytická skupina Gartner, která do odhadu výdajů za hardware poprvé vůbec zahrnula i počítačové tablety.

Nynější odhad se mírně zlepšil, v předchozí předpovědi Gartner odhadoval letošní růst výdajů na 5,1 procenta. Za očekávaným růstem stojí především multimediální tablety a očekávaný další pokles hodnoty amerického dolaru.

Světové výdaje za tablety včetně iPadů Gartner v letošním roce odhaduje na 29,4 miliardy dolarů proti 9,6 miliardy za minulý rok. Tržby za počítačový hardware by tak mohly vzrůst o 9,5 procenta. Tabletům Gartner předpovídá do roku 2015 průměrný roční nárůst výdajů o 52 procent.

Bez počítačových tabletů a za konstantního dolarového kurzu by předpověď Gartneru uváděla mírný pokles. Za jejich započtení se celková předpověď základních IT výdajů v podstatě nemění. Analytici Gartneru dodávají, že je výhled růstu stabilní i přes politické nepokoje na Blízkém východě. Region se na světových IT výdajích podílí zhruba dvěma procenty, proto dopad změn v oblasti na světový vývoj bude nepatrný.

Dopad japonského zemětřesení na trh s vyspělými technologiemi ještě není zmapovaný. Podle analytika Richarda Gordona může mít neštěstí v Japonsku na světový IT trh dvojí dopad: výpadky v zásobování a vliv na poptávku, píše Gartner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK