Japonské akcie stouply o půl procenta

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. března (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily. Investoři nakupovali stavební společnosti kvůli předpokládanému růstu poptávky v důsledku rekonstrukce Japonska po ničivém zemětřesení. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,5 procenta na 9755,10 bodu.

Náladu na akciovém trhu podpořily příznivé ekonomické údaje ze Spojených států. Japonští exportéři navíc těžili za slabšího kurzu domácí měny, napsala agentura Reuters.

"Trh je stále opatrný kvůli obavám ohledně osudu jaderné elektrárny. Akcie by mohla tlačit dolů rovněž nejistota ohledně nedostatku elektřiny a obavy z klesající spotřeby," uvedl analytik Takaši Ohba z makléřské společnosti Okasan Securities.

Japonský premiér Naoto Kan dnes prohlásil, že jadernou elektrárnu Fukušima, jejíž čtyři bloky vážně poškodilo nedávné zemětřesení a přívalová vlna cunami, bude nezbytné zlikvidovat.

Na devizovém trhu se japonský jen propadl na nové desetiměsíční minimum vůči euru a třítýdenní minimum vůči dolaru kvůli rostoucímu očekávání, že Japonsko bude za Spojenými státy a eurozónou zaostávat ve zvyšování úrokových sazeb.

Jednotná evropská měna se vůči jenu vyšplhala až na 117,54 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od loňského května. Od začátku letošního roku si tak připsala již osm procent. Vůči dolaru se dnes kurz eura zvýšil o 0,2 procenta na 1,4156 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK