Kocourek: Nová exportní strategie bude spuštěna příští rok

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Nová exportní strategie státu, která má pomoci českým vývozcům při jejich aktivitách na zahraničních trzích a měla začít platit od začátku letošního roku, bude kvůli přípravě koncepce podpory konkurenceschopnosti spuštěna až příští rok. Novou exportní strategii letos nahradí aktualizovaný plán podpory vývozu na období 2006 až 2010, který vláda schválila v roce 2005. Na diskusním setkání v Praze na téma Role státu při podpoře exportu, kterou organizovala společnost Euronews, to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Nová exportní strategie bude podle Kocourka vycházet z koncepce konkurenceschopnosti, která má být dokončena v polovině letošního roku. Materiál bude koncipován jinak, než bylo dosud zvykem. Kromě klasické podpory českého vývozu by měl stát exportérům dát k dispozici také informace, po čem je na zahraničních trzích největší poptávka. "Aby toto zboží firmy vyráběly pokud možno jako koneční dodavatelé, nikoliv subdodavatelé," podotkl Kocourek.

Exportní strategie určuje základní parametry státní podpory vývozu. V letech 2006 až 2010 kladla důraz na podporu vývozu služeb a investic českých firem v zahraničí a stanovila 19 zemí, které měly z hlediska českého vývozu prioritu. Jedním z hlavních prvků strategie byla podpora vzniku nových konkurenceschopných aliancí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK