Stavební firma Eurovia CS díky Slovensku zvýšila zisk i tržby

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Stavební skupina Eurovia CS loni zvýšila zisk i tržby, hlavně díky výstavbě rychlostní silnice na Slovensku. Zisk po zdanění vzrostl na 1,3 miliardy korun z 863 milionů v roce 2009. Výkony firmy vzrostly zhruba o tři miliardy korun na 27,6 miliardy Kč. Společnost to dnes oznámila na tiskové konferenci. Eurovia CS patří mezi největší stavební firmy v Česku.

K růstu firmě pomohla hlavně výstavba rychlostní silnice R1 na Slovensku mezi Nitrou a Bánskou Bystricou. Díky tomuto projektu tvořily loni silniční stavby 56 procent zakázek firmy. Kdyby nebylo Slovenska, klesly by výkony firmy asi o 15 procent, řekl dnes finanční ředitel Eurovie CS Grégoire Pinasseau.

"V roce 2010 jsme zaznamenali celkový propad zakázek," poznamenal obchodní ředitel společnosti Zdeněk Synáček. Podobnému vývoji čelí kvůli úsporným opatřením státu všechny velké stavební firmy. Propad státních zakázek očekává generální ředitel Eurovie CS Martin Borovka i v letošním roce.

Mezi nejvýznamnější nové zakázky firmy patřilo loni vítězství v tendru na optimalizaci trati v úseku Krakow Biežanow - Wieliczka Rynek v Polsku v celkové hodnotě zhruba 400 milionů korun.

Eurovia CS měla na konci roku 2010 celkem 3806 zaměstnanců, o rok dřív zaměstnávala 4003 lidí. Další snížení počtu zaměstnanců očekává Borovka také po dokončení stavby slovenské silnice R1 letos na podzim.

Tento týden Eurovia CS uzavřela kolektivní smlouvu s odbory. Zaměstnancům zaručuje růst mezd maximálně o výši inflace, podle Borovky tedy nejvíce o 1,6 procenta.

Společnost loni dokončila fúzi s firmami ODS-Dopravní stavby Ostrava a Eurovia Brno. Během roku také do své struktury začleňovala lomy, které zastřešuje firma Eurovia Kamenolomy. Ta vznikla akvizicí společnosti Tarmac CZ.

Eurovia CS se zaměřuje hlavně na dopravní stavby. Dříve byla známá jako Stavby silnic a železnic. Hlavním akcionářem firmy je francouzská společnost Eurovia patřící do koncernu Vinci. V Česku Vinci ovládá ještě například stavební firmy SMP CZ nebo Průmstav.

Z konkurentů Eurovie CS zveřejnila loňské výsledky zatím jen Skanska. Největší tuzemské stavební firmě klesl meziročně čistý zisk o 11 procent na 1,01 miliardy korun. Tržby firmy se snížily o 22 procent na 24,3 miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK