MF spustilo přerušený ekontendr, cenové nabídky chce do 5. září

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Ministerstvo financí v pondělí 4. dubna zpřístupní uchazečům o zakázku na odstranění starých ekologických škod takzvaný dataroom s aktualizovanými údaji například o znečištěných lokalitách. Cenové nabídky mají účastníci tendru podat do 5. září. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. MF podle něj čekalo, jak dopadne stížnost společnosti PPF. Ta nakonec sama oznámila, že se soutěže nezúčastní.

O zakázku se tak nyní ucházejí tři společnosti - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services ze skupiny J&T. "Rádi bychom po předložení cenových nabídek materiál předložili do konce roku vládě. Vláda jako celek nakonec rozhodne, zda přijme nebo nepřijme cenově nejvýhodnější nabídku," uvedl Jakob.

Premiér Petr Nečas (ODS) přitom před svými spolustraníky již dříve údajně prohlásil, že pokud by měl obří tendr vítěze, podá demisi. Proti velké zakázce vystoupil například i šéf Věcí veřejných Radek John. Kritici soutěže tvrdí, že zakázka je předražená a může připravit stát o desítky miliard korun.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008. Ministerstvo financí ji ale muselo pozastavit kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který přezkoumával stížnosti některých účastníků tendru. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, MF v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK