Brusel hodlá měnit pravidla pro hypotéky, chce víc chránit lidi

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce změnit pravidla pro poskytování hypoték v zemích Evropské unie. Cílem je větší ochrana lidí před riziky, která z braní úvěrů na bydlení plynou. Brusel bude chtít prosadit povinnost poskytovat jasnější informace a bude také usilovat o vznik efektivnějšího jednotného trhu s hypotékami napříč 27člennou unií.

Finanční krize podle dnešního vyjádření komise ukázala škody, jaké neodpovědné chování půjčovatelů i těch, kteří si peníze od nich brali, mohou mít na spotřebitele i finanční domy, a tudíž i na celý finanční systém a ekonomiku.

Evropská komise si od dnes předloženého návrhu slibuje, že pomůže lidem, kteří si půjčují, zajistit větší ochranu pomocí silnějších pravidel. Ta by se měla týkat například reklam na hypotéky, předběžných informací o úvěrech, hodnocení bonity klientů či možností předčasného splacení. Jedním z cílů Bruselu je vrátit lidem důvěru ve finanční trhy.

Návrh například počítá s tím, že by spotřebitelé měli dostávat standardizované informace, aby si mohli porovnat podmínky hypoték nabízených různými finančními domy. Navrhovaná směrnice chce také směřovat k vytvoření efektivnějšího jednotného trhu s hypotékami v EU, což by mělo usnadnit braní si hypoték v jiných státech EU.

Návrh nyní půjde k dalšímu schvalování do Rady EU, která zastřešuje členské země "sedmadvacítky", a také do Evropského parlamentu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK