Portugalský schodek loni překročil úroveň dohodnutou s EU

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 31. března (ČTK) - Rozpočtový schodek Portugalska v loňském roce klesl na 8,6 procenta hrubého domácího produktu z předloňských deseti procent. Překročil však plánovanou úroveň 7,3 procenta HDP, na které se Lisabon dohodl s Evropskou unií. Vyplývá to z dnešních údajů portugalského statistického úřadu. Údaje podle agentury Reuters zvyšují tlak na to, aby Portugalsko požádalo o zahraniční pomoc.

Portugalský premiér José Sócrates, který minulý týden podal demisi, začátkem letošního roku tvrdil, že Portugalsko loni snížilo deficit pod plánovanou úroveň 7,3 procenta. Do rozpočtu však byly po návštěvě představitelů evropského statistického úřadu Eurostat započteny ztráty jedné znárodněné banky a tří dopravních společností.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v úterý snížila hlavní rating Portugalska na stupeň BBB minus. Agentura Fitch Ratings ve středu pohrozila možným zhoršením ratingu Portugalska v případě, že země nepožádá o finanční pomoc.

Portugalská vláda dala minulý týden najevo, že hodlá tvrdě odmítat mezinárodní finanční pomoc i po rezignaci premiéra Sócratese. Přijetí takové pomoci by podle ní mělo závažné dopady na ekonomiku. Sócrates rezignoval poté, co parlament zamítl vládní plán dalších úsporných opatření.

Portugalský ministr financí Fernando Teixeira dos Santos dnes upozornil, že prozatímní vláda nemá pravomoc k předložení žádosti o mezinárodní pomoc. Očekává se, že prezident Aníbal Cavaco Silva vyhlásí předčasné volby na konec května či začátek června.

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker minulý týden uvedl, že pokud by Portugalsko požádalo o finanční pomoc mezinárodní společenství, stačilo by mu 75 miliard eur (zhruba 1,8 bilionu korun).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK