Prozatímní věřitelský výbor Sazky

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Prozatímní věřitelský výbor loterijní společnosti Sazka požádal ve středu insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku, aby prověřil kroky vedení Sazky týkající se údajného převzetí sázkových aktivit Sazky společností Fortuna ovládané Pentou. Žádost, podepsaná předsedou prozatímního věřitelského výboru Josefem Novotným, dnes byla zveřejněna v insolvenčním rejstříku.

Podle prozatímního věřitelského výboru Sazky dochází v Sazce v posledních dnech a hodinách k závažným rozhodnutím, která zásadně a nevratně poškozují loterijní firmu a zejména její věřitele. "Jedná se především o snahu převést kauce obstaratelů do banky ovládané společností Penta a o sjednání povinnosti těchto obstaratelů, kteří provozují loterijní terminály SAZKA, přejít v případě jejího konkursu k Fortuně. K tomu je rovněž vedeno několik set nájemců čerpacích stanic sítě Benzina," stojí v žádosti výboru.

Obdobně znepokojující jsou podle výboru také informace o tom, že s obstarateli, kteří si odváděné tržby započetli proti zaplaceným kaucím, bude ukončena spolupráce, přičemž se má jednat o více než tisícovku provozoven.

Věřitelský výbor proto správce žádá, aby jednání managamentu Sazky, která je od úterý v úpadku, neprodleně prověřil a pokud se uváděné informace potvrdí, navrhl taková opatření, která by znehodnocení loterijní firmy zabránila.

Prozatímní věřitelský výbor Sazky tvoří největší věřitelé firmy, a to společnost Moranda, firma Siderius, společnost KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna.

Sazka čelí problémům zejména kvůli vysokým splátkám za výstavbu O2 areny držitelům dluhopisů. Soud zatím nestanovil způsob řešení úpadku Sazky; má na to lhůtu do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku. Soud vyzval věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do 30 dnů. Zatím se předpokládá, že soud povolí reorganizaci Sazky. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK