Vodafone koupí od Essaru podíl ve společném podniku za 5 mld. USD

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj/Londýn 31. března (ČTK) - Britská telekomunikační společnost Vodafone se dohodla s indickým partnerem Essar Group na odkoupení jeho podílu ve společném podniku Vodafone Essar Ltd. v Indii. Za podíl 33 procent zaplatí v hotovosti pět miliard USD (86,6 miliardy Kč).

Dohoda se již dlouhou dobu očekávala. Essar nebude mít již ve společném podniku žádný podíl a podíl Vodafonu stoupne z dosavadních 42 procent na více než 75 procent. Zbývajících 24,6 procenta akcií drží podniky kontrolované dalšími indickými partnery Vodafonu.

Vodafone Essar je podle počtu zákazníků třetím největším mobilním operátorem v Indii . Na konci března měl 752,2 milionu klientů a podíl na trhu 16,5 procenta. Příjmy z Indie se za tři měsíce do konce prosince podílely na celkových příjmech Vodafonu 8,8 procenty, napsaly agentury AP a Reuters.

Vodafone je podle tržeb největším mobilním operátorem na světě. V České republice působí prostřednictvím divize Vodafone CR, která je nejmladším českým mobilním operátorem. Loni Vodafonu stoupl v ČR počet zákazníků o 168.000 na 3,174 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK