Rapid Express vstoupila na trh celostátních železničních dopravců

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Společnost Rapid Express podnikatele Leoše Novotného podepsala rámcovou smlouvu o využívání kolejí se státní Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Novinářům to dnes oznámil mluvčí SŽDC Pavel Halla. Rapid Express se tak stal vedle Českých drah a společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury třetím celostátním osobním dopravcem.

"Vstup dalšího dopravce na železniční trh je pro SŽDC dokladem, že jsou vytvořeny odpovídající podmínky pro zdravé konkurenční prostředí," zhodnotil Halla. Zdravé tržní prostředí v osobní dopravě je podle něj jednou ze záruk konkurenceschopnosti železnice vůči ostatním druhům dopravy.

Rapid Express je rovněž první společností, která ve smlouvě souhlasila s novými podmínkami SŽDC při objednávání přepravní kapacity. SŽDC hodlá v budoucnu po přepravcích požadovat platby za objednanou a přidělenou dopravní kapacitu i tehdy, když ji dopravce nevyužije. Obdobné smlouvy SŽDC připravuje s ostatními dopravci.

"Předpokládáme, že tím dojde k ještě větší transparentnosti přístupů všech dopravců na námi provozovanou železniční dopravní síť České republiky," uvedl pověřený ředitel SŽDC Pavel Habarta. Opatření podle něj vychází ze zkušeností společnosti, kdy některé firmy v minulosti nevyužily objednanou kapacitu dopravní cesty, a tím ji blokovali jiným dopravcům.

Leoš Novotný plánuje od jara 2013 konkurovat Českým drahám v rychlíkové osobní přepravě mezi Prahou a Ostravou. Na stejnou trať by už v létě letošního roku rád vyslal dálkové vlaky podnikatel Radim Jančura, do jehož skupiny Student Agency RegioJet patří.

Státní SŽDC nyní v tuzemsku spravuje síť železničních tratí, v polovině roku má od Českých drah převzít také řízení provozu na železnici. V současnosti zaměstnává přibližně 9500 lidí, po začlenění výpravčích, signalistů, hláskařů a jiných zaměstnanců řízení provozu z Českých drah se jejich počet zhruba zdvojnásobí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK