WTO: Boeing dostal ilegální pomoc za minimálně 5,3 miliardy USD

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 31. března (ČTK) - Výrobce letecké techniky Boeing dostal od americké vlády ilegální subvence za minimálně 5,3 miliardy dolarů (téměř 92 miliard Kč). Ukazuje to zpráva, kterou dnes zveřejnila Světová obchodní organizace (WTO). Pomoc byla Boeingu poukazována převážně ve formě proplácení nákladů na vědu a výzkum přes účty Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Verdikt, který už dříve vynesl panel WTO pro řešení obchodních sporů a který měli doposud k dispozici jen právníci obou firem, je zatím poslední kapitolou v šest let trvající obchodní bitvě mezi oběma strojírenskými giganty. Airbus a Boeing se už mnoho let vzájemně obviňují, že jim jejich vlády nezákonně pomáhají prosadit se proti konkurenci.

Pozorně sledovaný případ se stal největším a nejnákladnějším obchodním sporem, který kdy WTO řešila. Jiná porota WTO už loni v paralelním případu rozhodla, že v pořádku nebyla ani pomoc, kterou od evropských institucí dostává Airbus. Obě firmy v minulosti nálezy WTO téměř vždy interpretovaly rozdílně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK