Euro po údajích o inflaci v eurozóně posiluje

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. března (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje díky nejnovějším údajům o inflaci z eurozóny, které potvrdily očekávání, že Evropská centrální banka zvýší úrokové sazby. Růst však podle některých analytiků může být pouze dočasný kvůli pokračujícím dluhovým problémům v eurozóně.

V 17:10 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,38 procenta na 1,4183 USD a k jenu vzrostlo o 0,31 procenta na 117,50 JPY. Dolar vůči jenu mírně oslabil o 0,06 procenta na 82,85 JPY.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu citelně zrychlil na 2,6 procenta z únorových 2,4 procenta. Meziroční tempo inflace překonalo odhady ekonomů, kteří očekávali, že růst cen si zachová stejnou dynamiku jako v únoru. Podle analytiků vyšší inflace potvrzuje, že by ECB mohla na svém nejbližším zasedání 7. dubna zvýšit úrokové sazby.

Obchodníci dodávají, že k růstu eura vůči dolaru přispěly také změny pozic spojené s koncem čtvrtletí. Za celé první čtvrtletí euro vůči dolaru posílilo o šest procent, částečně díky naději, že v eurozóně porostou úrokové sazby dříve než ve Spojených státech. V Japonsku se pak růstu nákladů na úvěry kvůli zemětřesení v nejbližší době nečeká.

Zisky eura vůči dolaru zmírnila zpráva od zdrojů, že ECB dnes nepředstaví plány na novou pomoc pro irské banky, které budou potřebovat dalších devět miliard eur na svoji záchranu. Většina analytiků však tvrdí, že Irsko není pro euro velkým rizikem díky možnosti pomoci ze záchranného fondu eurozóny, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK