Pražská burza oslabila, dolů ji táhly akcie ČEZ a Erste Bank

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Pražský akciový trh dnes po šesti růstových seancích oslabil, hlavní index PX odepsal 0,28 procenta na 1257,3 bodu. Nedařilo se většině titulů, burzu táhly dolů především akcie energetické společnosti ČEZ a rakouské Erste Bank. Zisky si naopak připisovaly cenné papíry telekomunikačního operátora Telefóniky O2 či tabákové společnosti Philip Morris, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky dnes mezi evropskými investory převládal pesimismus a hlavní burzovní indexy zaznamenaly ztráty. "Největší ztráty jsou vidět v bankovním sektoru, kde mezi nejvíce postižené patří italské, belgické a francouzské tituly. Nad středeční úrovní se naopak drží indexy chemického a ropného sektoru," uvedl.

Akcie ČEZ dnes odepsaly 1,13 procenta na 884,80 koruny. Společnost dnes oznámila, že den konání valné hromady, který je u titulu navíc shodný s rozhodným dnem pro výplatu dividendy z loňského zisku, letos připadne na 1. června 2011. Josef Kohout z Patria Finance poznamenal, že dlouho očekávaná novinka od společnosti ČEZ přišla až po skončení obchodování. Doplnil, že očekává dividendu 51,50 Kč na akcii.

Erste Bank dnes ztratila 1,05 procenta na 878 korun. Komerční banka zůstala na středečních 4369 korunách. Kohout podotkl, že větší množství obchodů s akciemi Komerční banky bylo zavřeno v závěru seance.

Nejvíce dnes klesly akcie developera ECM, a to o 2,58 procenta na 81,22 koruny. Více než procento odepsaly cenné papíry technologické KIT digital a textilky Pegas Nonwovens.

Dařilo se naopak Telefónice O2, která se podle Kohouta rychle otřepala ze středečních negativních zpráv o možných pokutách hrozících na základě žalob Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a telekomunikační firmy Volný. Akcie Telefóniky O2 si připsaly 1,25 procenta na 405 Kč. Rostly také akcie tabákové firmy Philip Morris, mediální společnosti CME a developera Orco.

Objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,4 miliardy korun.

fsl jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK