Penta je novým majoritním vlastníkem slovenské banky Dexia

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Středoevropská investiční skupina Penta Investments se stala vlastníkem 88,71procentního podílu akcií Dexia banky Slovensko. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva banky bude od dubna Jan Rollo. ČTK o tom dnes informovala mluvčí společnosti Penta Investments Martina Válová.

Součástí uzavření transakce je navýšení kapitálu Dexia banky Slovensko o 40 milionů eur (asi 981 milionů Kč). Souhlas s převzetím udělil slovenský antimonopolní úřad i Národní banka Slovenska.

Dexia se na Slovensku řadí ke středně velkým bankovním domům. Prodej 88,7 procenta akcií peněžního ústavu byl součástí restrukturalizace belgicko-francouzské bankovní skupiny Dexia. Penta ohlásila vstup do slovenské Dexie loni.

Podle partnera skupiny Penta Iaina Childa bude Dexia banka Slovensko pokračovat ve spolupráci s komunálním sektorem. Ráda by rovněž posílila působení banky v maloobchodě, kde vidí prostor pro další růst.

Nový majoritní vlastník Dexie splní zákonem danou povinnost a předloží minoritním akcionářům povinnou nabídku na převzetí jejich akcií. Vznik této povinnosti bude oznámený 1. dubna v deníku SME, uvedla mluvčí.

Penta na Slovensku už v minulosti ovládla menší finanční ústav Privatbanka, jež se zaměřuje na privátní bankovnictví. Finanční skupina podniká v různých sektorech ve vícero zemích, aktivní je i v Česku. Obchodnímu řetězci Tesco prodala českou síť obchodů Žabka a Koruna. Smlouvu o prodeji polské části sítě potravinářských obchodů Žabka zase Penta uzavřela v únoru s fondem Mid Europa Partners.

Dexia banka Slovensko, která má v zemi 49 poboček, se loni po dvou letech vymanila ze ztrát. V loňském roce vykázala čistý zisk 1,13 milionu eur (27,8 milionu korun). Akcie banky vlastní také města a obce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK