Vláda je proti tomu, aby kvůli nepřijetí paktu přišla o informace

31.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Úřad vlády nesouhlasí s tvrzením, že Česká republika bude kvůli nepřipojení k Paktu pro euro vyloučena z mnoha jednání Evropské unie a bude tak ochuzena o informace. ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Jan Osúch. O zákazu účastnit se pravidelných jarních summitů signatářů paktu informoval ve středu internetový server EUobserver.

K Paktu pro euro, který má zvýšit konkurenceschopnost členských států EU, se na summitu v Bruselu nepřipojily ČR, Velká Británie, Maďarsko a Švédsko.

V tuto chvíli se podle mluvčího vlády nepřepokládá, že by se k paktu konala jakákoli další četná jednání nebo dokonce "summity". Dle všeho se pouze jednou ročně, po skončení jednání jarní Evropské rady, uspořádá velmi krátké setkání signatářů paktu, kteří si mezi sebou sdělí, jak který stát plní své dobrovolné závazky dle paktu, uvedl Osúch. Tyto informace budou podle něj veřejně přístupné a ČR má možnost se kdykoli k paktu připojit, když uzná za vhodné.

Server EUobserver s odvoláním na vysoce postaveného funkcionáře EU ve středu napsal, že schůzka signatářů paktu nebude samostatná. Bude se konat jako součást pravidelného jarního summitu celé EU a ve chvíli, kdy dojde řeč na konkurenceschopnost, budou muset Češi, Britové, Maďaři a Švédové opustit místnost. "Bude velmi zvláštní říci čtyřem zemím, aby šly za dveře, ale bude to tento případ," uvedl zdroj serveru.

Přijetí paktu mimo jiné znamená, že EU začne v zemích, které se k němu připojily, hlídat výši mzdových nákladů či udržitelnosti jednotlivých penzijních systémů.

Kabinet chce nejprve řádně projednat s parlamentem, zda se bude na evropské úrovni zavazovat ke konkrétním reformním opatřením v návaznosti na pakt, která bude muset v každém případě následně schvalovat právě parlament. Jediným orgánem, který se dosud vůči vládě ve věci paktu vyjádřil, byla podle Osúcha Českomoravská konfederace odborových svazů, a to s jednoznačně negativním postojem k paktu.

Naopak šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka soudí, že Česko ztrácí významnou možnost podílet se i jako nečlen eurozóny na formování ekonomické politiky EU a fakticky popírá unii jako svého nejdůležitějšího ekonomického partnera. Vládu vyzval, aby své stanovisko přehodnotila.

Vzhledem k pouhému desetidennímu intervalu mezi obdržením finálního návrhu paktu a možností prvního připojení na minulé Evropské radě vláda uznala za vhodnější zásadní rozhodnutí neprovést uspěchaně a bez nedostatečné politické diskuse, dodal mluvčí vlády.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK