Koruna si v březnu udržela silnou pozici

06.04.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Měsíc březen byl na devizovém trhu opět v režii rozdílného pojetí měnové politiky jednotlivých centrálních bank. MĚSÍČNÍ FOREXOVÝ KOMENTÁŘ

Protože je to právě Evropská centrální banka, která je zvyšování úrokových sazeb nejblíže, byla to právě evropská měna, která v minulém měsíci dokázala zpevňovat na všech hlavních měnových párech. Vůči americkému dolaru tak euro během března přidalo 3,13 %, k libře zpevnilo o 3,95 % a na páru s japonským jenem rostlo dokonce o 5,67 %.

Obrázek níže zachycuje vývoj 12 měsíčních úrokových (LIBOR) sazeb na mezibankovním trhu u vybraných měn. Již na první pohled je patrné, že se největšího růstu dočkaly opět sazby v eurozóně, kterým v březnu pomohlo právě sílící očekávání, že by ECB mohla přistoupit ke zvýšení sazeb již v dubnu a že by v utahování měnové politiky mohla pokračovat i v nadcházejících měsících.

 


ECB nejspíš zvýší úrokové sazby


Toto očekávání definitivně posvětily také předběžné výsledky březnového růstu CPI, který v eurozóně zrychlil z 2,4 % na 2,6 %, a je tak již čtyři měsíce nad inflačním cílem Evropské centrální banky. Právě očekávání brzkého růstu sazeb se stala hlavním důvodem, proč euro v minulých měsících dominovalo na všech hlavních měnových párech. Také do dalších dnů to přitom bude především měnová politika, která bude pro další osud společné měny klíčovou. Mimořádnou důležitost je proto třeba přisuzovat zasedání ECB, které se uskuteční již tento čtvrtek. Na tom by ECB měla zvýšit sazby na 1,25 % a především naznačit, jakým směrem se bude měnová politika dál ubírat. Pokud ECB připustí, že mohou sazby dál stoupat, euru by se mohl otevřít zcela nový prostor k dalšímu zpevňování.

Graf: Vývoj 12 měsíčních úrokových (LIBOR) sazeb na mezibankovním trhu u vybraných měn

Vývoj 12 měsíčních úrokových (LIBOR) sazeb na mezibankovním trhu u vybraných měn

Za pozornost v minulém měsíci stála také situace na libře a japonském jenu. Libra se v březnu dostala pod tlak nejen vůči euru, ale také vůči dolaru. K tomu přispěla především špatná data z Británie a výsledek zápisu z posledního zasedání Bank of England, který tlumil očekávání ohledně budoucího růstu úrokových sazeb v Británii. Ten zřejmě přijde (pokud vůbec) mnohem později, než dosud obchodníci očekávali, což v březnu libře sebralo vítr z plachet.


JPY slábne. Ne však kvůli zemětřesení


Japonský jen se v březnu dostal pod prodejní tlak, nikoli však kvůli zemětřesení, ale spíše díky nízkým úrokovým sazbám a výhledu pro měnovou politiku. V bezprostřední reakci na zemětřesení dokonce JPY několik dnů zpevňoval díky spekulacím na to, že se v důsledku poničené infrastruktury a rozsáhlých škod na majetku začnou úspory japonských domácnosti a firem vracet ze zahraničí zpátky domů. K dolaru tak JPY krátce po zemětřesení atakoval rekordní maxima na úrovni 76,55 USDJPY, což přimělo země G7 dokonce až ke koordinované intervenci ve prospěch jeho oslabení. Dlouhodobý výhled pro JPY ale tyto události neovlivnily a v případě, že na trhu bude i nadále panovat optimismus a investoři budou vyhledávat rizikovější aktiva s vyšším výnosem, JPY může mít na většině měnových párů velké problémy si svou cenu udržet. To přitom platí zejména o měnách zemí, kde se centrální banky chystají zvyšovat úrokové sazby.


Koruna zůstává silná a své pozice si drží


A jak si v březnu vedla koruna? Ta se žádných výrazných výkyvů nedočkala a svou cenu si s menšími odchylkami dokázala podržet. Z České republiky jsme se v minulém měsíci žádných zásadních dat nedočkali a skutečnost, že se nijak výrazně nezměnil ani opatrný postoj České národní banky směrem k případnému utahování měnové politiky, tak způsobila, že koruna podléhala spíše zahraničním fundamentům. Na páru s dolarem proto dokázala mírně růst až k ceně 17,25 Kč za, zatímco k euru ztratila necelých dvacet haléřů, když oslabila na 24,49 Kč.

Graf: Vývoj vybraných měn na páru s eurem

Vývoj vybraných měn na páru s eurem

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE