Penzijní připojištění – kdy dostanu peníze?

20.05.2003 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Máte založeno penzijní připojištění? Časem se vám na vašem účtu u penzijního fondu nashromáždí celkem zajímavé množství peněz. Přečtěte si kdy a je budete moci použít.

Jak vyplývá z již samotného názvu, penzijní připojištění je určeno především na zabezpečí ve stáří. Obecně vzato, své peníze získáte až v 60 letech věku. Pokud uzavřete penzijní připojištění po 55 letech, tak dokonce později. Protože minimální doba trvání, aby jste neztratili nárok na státní příspěvek, je 5 let. Stávající zákonná úprava penzijního připojištění však dává omezené možnosti k použití penzijního připojištění i dříve na jiné účely.

První případ, jak získat část peněz dříve, je notoricky známá výsluhová penze. Tato penze se sjednává při uzavření smlouvy o penzijního připojištění. Až 50% placených příspěvků včetně státního příspěvku tak může být vyplaceno účastníkovi penzijního připojištění po 15 letech placení příspěvků. Jedná se o lákadlo pro mladé, aby začali co nejdříve myslet co bude stará kolena. A to už i v době, kdy potřebují velkou část svého příjmu za zajištění bydlení, případně dalších věcí dlouhodobé spotřeby. Příspěvky na výsluhovou penzi však začnou plynout až v okamžiku jejího sjednání. Pokud si tuto penzi sjednáte až dodatečně, prostřednictvím dodatku ke smlouvě, tak si na veškeré do toho okamžiku uložené peníze budete muset počkat až do důchodu.

Další způsob, který mimo jiné leží v žaludku ministerstvu práce a sociálních věcí, je výplata peněz evidovaných na účtu penzijního připojištění prostřednictvím jednorázového vyrovnání. Ministerstvo tvrdí, že lidé takto jednorázově nabitou sumu peněz nepoužijí k zajištění slušné životní úrovně v důchodovém věku. Obává se, že ji použijí na jednorázovou investici nebo nákup, často aby pomohli svým potomkům. Zjevně se jedná o oprávněnou obavu. Proto ministerstvo do budoucna plánuje znevýhodnění jednorázového vyrovnání oproti čerpání penze.

Vzhledem k tomu, že podmínky čerpání penze jsou upraveny penzijním plánem, který je součástí smlouvy, nic nezkazíte pokud uzavřete smlouvu v platnosti stávajícího zákona. Rozhodně však není potřeba bít na poplach. Zatím není znám přesný záměr vlády, ani znění nového zákona. A na příkladu změny zákona o stavebním spoření je vidět, že o případné změně je slyšet s dostatečným předstihem než se vůbec dostane na půdu parlamentu.

Je však potřeba rozlišovat mezi výsluhovou penzí a jednorázovým vyrovnáním. Jedná se naprosto rozdílné momenty v průběhu penzijního připojištění. Výsluhová penze je jednou za 4 penzi nabízených v rámci penzijního připojištění (starobní, výsluhová, invalidní a pozůstalostní penze). Jednorázové vyrovnání je jedna ze dvou základních forem ukončení penzijního připojištění a čerpání peněz. Jedná se výplatu všech prostředků evidovaných na individuálním účtu účastníka penzijního připojištění. (Příspěvky účastníka, třetí osoby, zaměstnavatele a státní příspěvek + výnosy z nich). Druhou formou je penze, ta se však může dále lišit. Především v délce garantovaného vyplácení penze účastníku penzijního připojištění. Ta je nepřímo úměrná výšce měsíčně vyplácené penze. Tedy čím delší garantovaná doba výplaty penze, tím je penze nižší. Různé penzijní fondy nabízejí různě dlouhou dobu, po kterou garantují výplatu penzí s garantovanou dobou výplaty.

Tedy všechny penze na jejichž výplatu vznikne nárok, mohou být vyplaceny jednorázově nebo postupně prostřednictvím penze. Pokud budete potřebovat peníze z účtu penzijního připojištění ještě před vznikem nároku na výsluhovou nebo starobní penzi, tak je můžete získat pomocí odbytného. Protože však budete penzijní připojištění rušit před splněním zákonných podmínek, ztratíte státní příspěvek a výnosy z něj.

Autor článku

Filip Václavík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY