Ostravský PROMET TOOLS může koupit lisovnu Tatra Tawesco

05.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. dubna (ČTK) - Ostravská PROMET TOOLS a.s. může koupit nářaďovnu, lisovnu a svařovnu kopřivnické Tatry Tawesco s.r.o. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Fúze podle něj nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Úřad se ve svém řízení zabýval zejména oblastí výroby lisovacích nástrojů pro díly karoserií osobních automobilů a výlisků dílů karoserií, tedy činnostmi, kterými se Tawesco zabývá.

Tawesco s.r.o. bylo založeno v roce 1995 vyčleněním nářaďovny z a.s. Tatra. Postupně se firma rozrostla v roce 1997 o lisovnu a v roce 2005 o svařovnu. V současné době firma na trh dodává lisovací nářadí, plechové výlisky a svařence do automobilového průmyslu.

Vedení kopřivnické Tatry v minulosti v médiích uvedlo, že chce bojovat s hospodářskou krizí prodejem svých dceřiných firem. Výrobce nákladních automobilů chtěl také zrušit zastaralé provozy a některé díly kupovat od jiných výrobců. Tatra se vlivem krize v letech 2008 a 2009 propadla do ztráty v řádu stovek milionů korun. Ve ztrátě zhruba 20 milionů korun bylo v roce 2009 i Tawesco. Vedení Tatry nedávno uvedlo, že se prodej firmy zatím neuskutečnil.

Ostravská Promet tools je dceřinou společností Promet group. Firma byla založena v listopadu loňského roku. Skupina PROMET GROUP a.s. je holdingovým uskupením působícím zejména ve slévárenském a ocelárenském průmyslu v teritoriu střední Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK