Kurz eura vzrostl k dolaru nejvýše za 15 měsíců díky úrokům

06.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. dubna (ČTK) - Kurz eura vzrostl vůči dolaru nejvýše za 15 měsíců díky všeobecnému očekávání, že Evropská centrální banka ve čtvrtek zvýší úrokové sazby pro eurozónu. Centrální banky zvyšují úroky, aby zabránily inflaci v růstu a vyšší úroky pak zvyšují poptávku po měně na finančním trhu. V případě Spojených států se zatím zvýšení úroků neočekává.

Kurz eura dnes odpoledne v Londýně vzrostl na 1,4285 USD z úterního newyorského závěru 1,4220 USD. Během dne se měna dotkla 1,4319 USD, kde nebyla od ledna. Dolar vzrostl na 85,31 JPY z úterních 84,82 JPY a dotkl se téměř půlročního maxima 85,52 JPY, napsala agentura AP.

Podle ankety Reuters bude euro v nadcházejícím roce ztrácet vůči dolaru zisky z poslední doby, jak budou Spojené státy dohánět Evropu ve zvyšování úrokových sazeb.

Od čtyřměsíčního minima 1,2860 USD z ledna se kurz evropské měny zvýšil o 11 procent. Střední předpověď od 66 analytiků v anketě nepočítá s tím, že by kurz klesl během dalších 12 měsíců až na tuto úroveň. Jejich názory se ale značně rozcházely, podle čehož se výhled eurového kurzu nejeví jistě, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK