Vozidlo bez pojištění na silnici nesmí!

26.05.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Automobil již neodmyslitelně patří k věcem, bez kterých se většina z nás nedokáže obejít. Bohužel ale někdy právě automobil, dopravní nehoda, nám může způsobit nemalé problémy. Kde hledat pomoc? V pojištění.

Možná právě skutečnost, že dopravních nehod přibývá a škody dosahují rok od roku vyšších cifer, vedla zákonodárce k tomu, aby pojištění automobilů bylo povinné. V současné době existují dva druhy pojištění, které si vlastník vozidla může uzavřít. Prvním z nich, které si nejen může, nýbrž i musí uzavřít, je povinné smluvní pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou z provozu vozidla, tzv. povinné ručení. Druhým pojištěním, které si potom již každý z nás uzavírá podle vlastního rozhodnutí a uvážení je tzv. havarijní pojištění.

Povinné smluvní pojištění odpovědnosti z provozu vozidla upravuje zákon č. 168/1999 Sb. Zatímco do roku 2000 pojištění poskytovala pouze Česká pojišťovna, od 1.1.2000 došlo k demonopolizaci trhu a pojištění začalo nabízet více pojišťoven. V současné době si ho můžete uzavřít u 10 pojišťoven (Allinaz, Česká podnikatelská pojišťovna, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Generali, Kooperativa, Pojišťovna ČS, Triglav, Union pojišťovna a UNIQA pojišťovna).

Povinné ručení plní za vás
Pokud někomu způsobíte škodu, může být po vás požadována její náhrada. A právě v rámci silničního provozu mohou škody, a tím i nároky, poškozených dosahovat nemalých částek (zákon stanoví u pojištění minimální limit pro škody na zdraví 18 mil Kč a pro škody na věcech ve výši 5 mil Kč). V mnoha případech by potom mohl být problém škodu uhradit.  Povinné ručení tak vlastně chrání účastníky silničního provozu, kterým je způsobena škoda. To tedy znamená, že pokud způsobíte dopravní nehodu, tak z vaší smlouvy o povinném ručení nezískáte plnění vy, ale ten, komu je škoda způsobena.

Havarijní pojištění chrání vás
Pravděpodobně i ten, kdo způsobí nehodu, bude mít nějakou škodu. Z výše uvedeného je patrné, že z povinného ručení nic nedostane. Ale i zde existuje řešení a tím je tzv. havarijní pojištění. Havarijní pojištění chrání toho, kdo si jej sjednal. V případě, že jste nehodu nezavinili, dostanete plnění za škodu na majetku a zdraví ze smlouvy o povinném ručení viníka nehody. V opačném případě, způsobíte-li nehodu vy, dostanete plnění ze svého havarijního pojištění.

Pojištění odpovědnosti (povinné ručení) je povinno mít každé vozidlo, které se vyskytuje na veřejně přístupné pozemní komunikaci. Sjednat si je lze u výše uvedených pojišťoven, ale víte jak? Podívejme se na některé konkrétní případy.

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla sjednáváme většinou při pořízení nového vozidla.
Pokud kupujeme nové vozidlo, které ještě nemělo SPZ je postup následující. Abyste mohli vozidlo přihlásit a požádat o státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu, je potřeba nejprve vozidlo pojistit. Pojišťovna s vámi sjedná povinné ručení  na základě technického průkazu a VIN vozidla a to i bez SPZ! Teprve se sjednaným povinným ručením si můžete vozidlo přihlásit a získat SPZ a osvědčení o technickém průkazu.  Do dokladu o pojištění tedy až následně pojišťovna doplní SPZ a v případě,  že budete mít zájem, vám vystaví také "zelenou kartu". Pokud kupujete vozidlo přes leasingovou společnost, postup bude záležet na vaší domluvě s touto společností. Povinné ručení může sjednat přímo leasingová společnost jako vlastník vozidla, nebo může naopak nechat sjednání pojištění na vás.

Jiná situace je pokud kupujete ojeté vozidlo. Toto vozidlo již má SPZ a také předchozí majitel má uzavřenu smlouvu o pojištění odpovědnosti na toto vozidlo. K zániku pojištění odpovědnosti v tomto případě nedochází automaticky změnou vlastníka  při prodeji vozidla, ale až v okamžiku, kdy původní vlastník vozidla tuto skutečnost oznámí pojišťovně.  Je tedy důležité, aby prodávající oznámil změnu vlastnictví na registru vozidel, kde je vozidlo  registrováno, ale také své pojišťovně. Co to pro vás jako kupujícího znamená? Předchozí majitel vozidla ukončí u pojišťovny smlouvu o  pojištění odpovědnosti a vy jste potom podle zákona povinen  uzavřít na toto vozidlo novou smlouvu do 7 dnů od zániku staré. I v tomto případě po vás bude při registraci vozidla požadováno uzavřené povinné ručení.  Novou smlouvu o pojištění odpovědnosti  uzavíráte tedy s pojišťovnou na SPZ, kterou vozidlo mělo a to i v případě, pokud by při přihlášení došlo k její změně. I v tomto případě tedy musíte po přidělení SPZ změnu nahlásit pojišťovně, aby mohlo dojít k opravě na dokladu o pojištění.

Novou smlouvu o povinném ručení můžete uzavřít ještě v jednom případě, a to tehdy pokud se rozhodnete změnit pojišťovnu. V tomto případě je potřebné vědět, že pojištění odpovědnosti zanikne výpovědí ke konci pojistného období. Nezapomeňte, že výpověď  je potřeba dát nejpozději šest týdnů před jeho uplynutím! Nové pojištění si potom musíte sjednat stejně jako v předchozím případě do 7 dnů od zániku předchozího. To  však neznamená, že v těchto sedmi dnech můžete s vozidlem vyjet bez pojištění! Vozidlo bez pojištění na silnici nesmí!

Další zajímavé články naleznete v naší nové příloze Auto 2003.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ