Kurz eura dnes opět vzrostl na 15měsíční maximum vůči dolaru

08.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. dubna (ČTK) - Kurz eura dnes vzrostl na nové 15měsíční maximum vůči dolaru za očekávání, že eurozóna bude dále zvyšovat úrokové sazby. Na dolar navíc doléhá rozpočtová krize ve Spojených státech.

Kurz eura vzrostl o 0,8 procenta na 1,4413 USD. Podle obchodníků ale bude složité prolomit kurz 1,4430 USD, který údajně brání bariéra opčních kontraktů. Vůči jenu však dolar zpevnil, a to o 0,4 procenta na 85,31 JPY. Je tak stále blízko šestiměsíčnímu maximu z tohoto týdne.

Evropská centrální banka zvýšila ve čtvrtek základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Její prezident Jean-Claude Trichet pak uvedl, že je měnový výbor banky připraven k dalšímu zvýšení úroků, pokud to bude potřeba, napsala agentura Reuters.

Americká vláda má i po nočním jednání republikánů a demokratů o rozpočtové krizi stále jisté peníze jen do páteční půlnoci místního času. Prezidentovi Baracku Obamovi se tak nesplnilo přání, že dnes ráno bude moci informovat Američany o kompromisní podobě rozpočtu, která by současnou nejistotu ukončila. Spojené státy jsou bez řádného rozpočtu od loňského října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK