Co týden dal?

23.05.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tentokrát pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací. Co se poslední týden stalo ve světě, u nás doma i na našem serveru? TV Nova má nové vedení, Rychetský ústavním soudcem, díky zvýšení DPH podraží např. telefony ...

Posledních 7 dní ve světě

Komisař Evropské unie pro  ekonomické a měnové záležitosti Pedro Solbes v úterý uvedl, že se připravenost kandidátských zemí na přijetí eura bude  posuzovat na základě užšího kursového intervalu. Zaskočil tím  představitele zemí, jež se napřesrok mají stát členy Unie.
Spolkový statistický úřad ve čtvrtek potvrdil, že se německý  hrubý domácí produhkt (HDP) v prvním čtvrtletí mezikvartálně
snížil o 0,2 procenta kvůli poklesu investic ve stavebnictví  a vyššímu dovozu než vývozu.
Světové ceny ropy klesly  ve čtvrtek zhruba o půl dolaru poté, co Organizace spojených národů (OSN) odhlasovala zrušení sankcí vůči Iráku.
Zemětřesení o síle 6,7 stupně Richterovy škály zasáhlo ve středu ve večerních hodinách oblast ležící 60 kilometrů východně od alžírské metropole Alžíru. Otřesy půdy si podle alžírské televize vyžádaly nejméně 40 obětí na životech a 300 zraněných.
I nadále SARS ovlivňuje ekononomiku a to především asijských zemí. U nás i v dalších zemích jsou připravována a uváděna v život opatření, která mají přenos této nákazy minimalizovat. Největší problémy s nákazou jsou na Tchaj-wanu, kde se napodařilo epidemii zastavit a stále přibývají nové případy nakažených.


Posledních 7 dní doma

Ministerstvo financí v pondělí  uvedlo, že vláda by měla připravovanou reformou veřejných  financí během tří let uspořit 200 miliard korun ve výdajích a získat dalších 70 miliard korun změnou daní. Státní rozpočet na příští rok by měl být sestaven se schodkem 118 miliard korun. Vláda by tak nedodržela slib, že na příští rok předloží  rozpočet se schodkem nižším než 111,3 miliardy korun schválených pro letošní rok.
Valná hromada České pojišťovny  v pondělí schválila návrh na výplatu hrubé dividendy  1178 korun na akcii.  Na dividendách tak největší pojišťovna v zemi rozdělí  3,51 miliardy korun z loňského čistého zisku 4,05 miliardy.
Po odvolání V. Železného z funkce ředitele Novy minulý týdne má televize již nové ředitele. Novým generálním ředitelem televize Nova je Petr Dvořák ze společnosti PPF, která spolu s MEF Holdingem televizi vlastní. Výkonnou ředitelkou televize se stala dosavadní programová šéfka Libuše Šmuclerová.
České maloobchodní tržby včetně  prodejů aut v březnu stouply nejméně za poslední půlrok Český statistický úřad (ČSÚ) v úterý uvedl, že maloobchodní  tržby včetně prodejů motorových vozidel v březnu meziročně  stouply o 1,0 procenta po únorovém růstu o 4,0 procenta.
Český Telecom  v úterý oznámil, že plánuje vydat pětileté obligace v objemu  šest miliard korun a stávající emisi hodlá navýšit o miliardu.  Emise jsou vydávány k refinancování eurobondů v objemu 750 milionů marek splacených v květnu letošního roku.
ČSOB v úterý uvedla, že v brzké  době očekává od vlády platbu zhruba 47 miliard korun za aktiva  zkrachovalé IPB registrovaná na Kajmanských ostrovech.
Komerční bankave středu oznámila pražské burze, že získala od Komise pro cenné  papíry souhlas s programem emise hypotečních zástavních listů.
Prezident V. Klaus navrhuje kandidáty na ústavní soudce, jedním z nich by se měl stát i ministr Rychetský. Prezidentská kancelář ve středu oznámila, že vedle  59letého Rychetského navrhuje Klaus do Ústavního soudu advokáta  Aleše Pejchala a současného ústavního soudce Vojena Güttlera.
Poslanci vládní koalice ve čtvrtek prosadili zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH)  na velké množství služeb a některé výrobky, na něž se dosud  vztahovalo pouze pětiprocentní zdanění (Vláda prosadila ve Sněmovně vyšší DPH pro služby).
Český statistický úřad (ČSÚ) ve čtvrtek uvedl, že svolal na pondělí tiskovou konferenci,  na níž upřesní údaje o zahraničním obchodu za leden až březen (ČSÚ chystá "větší než obvyklou revizi" zahr.obchodu).

Za tři týdny máme rozhodnout, zda Česká republika vstoupí do EU. Od dnešního dne si lidé budou moci prohlédnout na obecních úřadech, kde jsou matriky, smlouvu o přistoupení ČR k EU. Právě za podmínek obsažených v této smlouvě budeme do EU vstupovat.


Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky byla: Dovolená  čas dovolených se kvapem blíží, a proto jsme pro vás připravili několik článků pro inspiraci. Kam se vydat a proč a zakolik? Referendum je za dveřmi, a proto je na příští týden připraveno téma Jak bude v EU ...

V sekci Penze jsme pro vás do seznamu přidali informace o penzijních fondech k 31.12.2002. Nehledejte zbytečně po celém internetu, podívejte se na naše stránky a zjistíte, že zde najdete vše potřebné. Pokud tomu tak není, máte možnost na této stránce vyjádřit svůj názor nebo námět na zlepšení.

Tento týden jsme uvedli poslední díl seriálu o pojištění právní ochrany. Od června se můžete těšit na nový seriál o pojištění!


Anketa

O nutnosti reformy veřejných financí není pochyb. Ale co si o ní myslíte vy? V poslední anketě jsme se vás ptali, jak se vám navrhovaná reforma líbí. Nejvíce z vás (55%) se přiklání k názoru, že navrhovaná reforma je ještě málo razantní.Přesně opačný názor má potom 30% hlasujícíh, kteří ji naopak považují za příliš razantní a také za zbytečnou. Za odpovídající považuje návrh reformy 12% čtenářů. Ostatní se potom o tuto problematiku nezajímají.


Příliš razantní, zbytečnou
Odpovídající
Málo razantní
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU