Americké akcie v pondělí uzavřely bez větších změn

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. dubna (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely bez výraznějších změn. Pozornost investorů se nyní soustředí na čtvrtletní výsledky amerických podniků, jejichž zveřejňování po skončení pondělního obchodování na burze odstartoval výrobce hliníku Alcoa.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,01 procenta na 12.381,11 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak klesl o 0,28 procenta na 1324,46 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,32 procenta na 2771,15 bodu.

Investoři se obávají, že firmy budou při zveřejňování hospodářských výsledků za první čtvrtletí přinášet opatrné výhledy kvůli rostoucím nákladům na suroviny a důsledkům březnového zemětřesení v Japonsku. "Firmy se budou snažit zmírnit očekávání ohledně druhého čtvrtletí," uvedl analytik Subodh Kumar ze společnosti Subodh Kumar & Associates.

Energetické firmy oslabovaly kvůli poklesu cen ropy na světových trzích. Burzovní společnost NYSE Euronext si odepsala téměř tři procenta poté, co odmítla nabídku rivalů Nasdaq OMX Group a IntercontinentalExchange (ICE) na převzetí.

Na devizovém trhu dolar posílil poté, co víkendová dohoda o podobě rozpočtu Spojených států odvrátila uzavření většiny federálních úřadů. Americká měna však zůstává pod tlakem kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude ve zpřísňování měnové politiky zaostávat za ostatními centrálními bankami.

V závěru pondělního obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,4430 USD. V pátek se vyšplhalo až na 15měsíční maximum 1,4486 USD. Vůči japonskému jenu se kurz jednotné evropské měny snížil o půl procenta na 122,10 JPY, napsala agentura Reuters.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK