Italský Fiat zvýšil podíl v americkém Chrysleru na 30 procent

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 12. dubna (ČTK) - Italský výrobce automobilů Fiat dnes zvýšil svůj podíl v americkém partnerovi Chrysler na 30 procent z dosavadních 25 procent. Oznámila to společnost Chrysler. Dodala, že splnila dva cíle pro zahraniční aktivity, které předloni v rámci záchrany podniku stanovila americká vláda.

Tyto cíle byly součástí komplexní dohody, jež v roce 2009 poskytla Fiatu pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Jedním splněným cílem bylo dosáhnout ročních tržeb 1,5 miliardy dolarů (25,5 miliardy Kč) mimo Severní Ameriku a druhým prodávat vozidla Chrysleru prostřednictvím 90 procent prodejců Fiatu v Latinské Americe.

Chrysler v pondělí uvedl, že hodlá vládám Spojených států a Kanady do června splatit dluh sedm miliard dolarů. Fiatu se tak otevře cesta k většinovému podílu v Chrysleru. Generální ředitel obou společností Sergio Marchionne začátkem roku uvedl, že Fiat by mohl v Chrysleru získat většinový podíl již letos.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. Společnost v loňském roce hospodařila se ziskem 520 milionů eur (téměř 13 miliard Kč) po ztrátě 838 milionů eur předloni. Letos firma dokončila oddělení divize osobních automobilů od průmyslové divize. Chrysler loni snížil ztrátu na 652 milionů dolarů (11 miliard Kč) z osmi miliard dolarů v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK