iHNed.cz: Akcionáři Sazky odvolali výkonnou radu Zeleného ostrova

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Menšinoví akcionáři Sazky v pondělí na valné hromadě odvolali výkonnou radu občanského sdružení Zelený ostrov. Snaží se zabránit tomu, aby Zelený ostrov nebo firma Bestsport, kterou sdružení vlastní, do konkurzního řízení Sazky přihlásily několikamiliardovou pohledávku. Informoval o tom server iHNed.cz. Bestsport vlastní a provozuje O2 arenu.

Ve výkonné radě nyní ztratil rozhodující vliv majoritní akcionář Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). "Valná hromada Zeleného ostrova odvolala tříčlennou výkonnou radu. Zvolila zatím jen jednoho člena nového vedení, ostatní dva budou dovoleni dodatečně. Jediným platným členem výkonné rady Zeleného ostrova je v této chvíli Petr Hrubec, generální sekretář Českého olympijského výboru," řekl iHNed Jiří Kejval z vedení Českého olympijského výboru (ČOV). Výkonnou radu Zeleného ostrova dosud vedl generální sekretář ČSTV Jan Boháč, loajální k vedení Sazky. Valná hromada se konala z popudu minoritních akcionářů Sazky.

Případná pohledávka Zeleného ostrova či Bestsportu by podle iHNed mohla zamíchat silami mezi věřiteli Sazky. Její držitel by se mohl stát výraznou protiváhou dnešních největších věřitelů - skupin KKCG a PPF. Kdyby se zástupce velké pohledávky, vytvořené ve spřízněných firmách kolem Sazky, dostal do věřitelského výboru Sazky, mohl by pozici KKCG a PPF oslabit.

V Bestsportu, který je v majetku Zeleného ostrova, má hlavní rozhodovací pravomoci valná hromada, v období mezi hromadami ale rozhoduje představenstvo. V jeho čele stojí ostravský právník a funkcionář ČSTV Rostislav Neuvirt, místopředsedou je šéf Sazky Aleš Hušák. "Výměnou vedení Zeleného ostrova jsme udělali první krok k tomu, aby Bestsport přestal zastupovat Aleš Hušák," řekl Kejval.

Vedení Bestsportu na firmu minulý týden samo podalo insolvenční návrh. "Manažeři Bestsportu o insolvenčním návrhu rozhodli bez toho, aby o něm akcionáře alespoň informovali, to je zcela nepřípustné," dodal Kejval. Podle něj se nyní připravuje valná hromada Zeleného ostrova, která nový směr vedení firmy potvrdí. Dalším krokem bude valná hromada Bestsportu, jež by měla vyměnit statutární zástupce této firmy, uvedl server.

Sazka je v úpadku od 29. března. Soud dosud nestanovil způsob řešení situace firmy - zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.

Přihlášené pohledávky po lhůtě splatnosti jsou kolem dvou miliard korun. Pohledávky v posledních dnech k soudu přihlašují i trafikanti, kteří chtějí zpět kauce složené za provozování terminálů Sazky. Terminály umožňovaly například dobíjení kreditů u mobilních telefonů, ale kvůli dluhům Sazky u operátorů to v současnosti není možné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK