Automobilka Saab stále nevyrábí, snaží se získat peníze

12.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 12. dubna (ČTK) - Produkce ztrátové švédské automobilky Saab zatím zůstane pozastavena. Firma se nyní snaží získat dodatečné finanční prostředky, aby mohla zaplatit svým dodavatelům. Informovala o tom dnes nizozemská společnost Spyker, která je majitelem Saabu.

Švédská automobilka byla minulý týden nucena znovu přerušit výrobu poté, co někteří její dodavatelé zastavili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. "Spyker a Saab nyní jednají s několika stranami o dodatečných finančních prostředcích pro Saab pro krátké a středně dlouhé období," uvedla společnost Spyker. Firma tvrdí, že Saab není na pokraji kolapsu, ale má pouze krátkodobé problémy s likviditou, napsala agentura Reuters.

Společnost Spyker již v pondělí oznámila, že v rámci snahy o vyřešení problémů s nedostatkem hotovosti jedná s finančními institucemi o prodeji a následném zpětném pronájmu nemovitostí Saabu.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Mnoho odborníků se ke spojení podniků Spyker a Saab staví skepticky. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Spykeru se ještě nikdy nepodařilo vykázat zisk a se ztrátou počítá i v letošním roce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK